Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Gel fick bukt med förstadium till cancer

Publicerad: 19 mars 2012, 10:06

Med ett nytt växtbaserat läkemedel blev mer än 40 procent av patienterna med hudåkomman aktinisk keratos av med sina fjällande fläckar.


Ämnen i artikeln:

SkivepitelcancerHudcancerLäkemedel

Aktinisk keratos är skrovliga och rodnade fläckar som kan uppkomma efter långvarig solexponering, ofta i ansikte och på händer. Tillståndet kan utvecklas till skivepitelcancer och behandlas därför. Det kan ske med ljusbehandling i kombination med läkemedel, eller så kan förändringarna skrapas bort eller avlägsnas på andra sätt.

Nu presenteras en ny behandlingsmetod i tidskriften New England Journal of Medicine. Behandlingen består av en gel som är framtagen av läkemedelsföretaget LEO Pharma som även sponsrat studien. Den aktiva substansen är ingenol mebutat, som utvinns ur växten Euphorbia peplus, rävtörel.

Resultaten är en sammanställning av fyra placebokontrollerade studier, med sammanlagt ungefär 1 000 patienter som lottades till behandling med gelen eller med placebo. Ungefär hälften hade keratoser på bål och extremiteter, och de övriga i ansiktet och i hårbotten.

Gelen smörjdes in i två eller tre dagar, och effekten utvärderades i två månader.

Totalt var det 42 procent av dem som fick ingenol mebutat som helt hade blivit av med sina hudförändringar dag 57, jämfört med knappt 4 procent i placebogruppen. Fler hade också blivit delvis förbättrade i gruppen som fick aktiv substans.

De lokala hudreaktionerna var starkast dag 4 och avtog sedan för att vara nästan helt borta dag 29.

108 patienter följdes också upp efter ett år, då var 87 procent av dem som hade blivit av med sina hudförändringar fortfarande helt bra.

Forskarna, som är verksamma vid Harvard Medical School i Boston, USA, ser flera fördelar med behandlingen jämfört med de metoder som används idag. Bland annat framhåller de att de lokala reaktionerna går över snabbare, att behandlingen går fort vilket gör att den är lätt att genomföra. Den ger heller inte ärr, vilket kirurgiska metoder kan göra. Nackdelar med andra metoder där läkemedel används är att de tar flera veckor och ofta ger längre inflammatoriska reaktioner, skriver de.

Publicerad online i New England Journal of Medicine den 15 mars 2012.

Läs abstract: http://www.nejm.org/

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev