Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Gener kopplas till minskad risk för cancer vid Downs

Publicerad: 20 maj 2009, 17:00

En viss gen i kromosom 21 kan vara förklaringen till att personer med Downs syndrom så sällan drabbas av cancer.


Cancer drabbar personer med Downs syndrom i betydligt lägre omfattning än andra. En teori till varför det kan vara så lanserades på sin tid av forskaren Judah Folkman. Han misstänkte att någon gen i den extra kromosom 21 som personer med Downs har blockerade angiogenesen, alltså cancertumörens förmåga att nybilda blodkärl.

Nu har forskare vid Children s Hospital Boston kommit fram till att det finns stöd för Judah Folkmans teori. I en artikel som publiceras i tidskriften Nature i dag, onsdag, visar de att en enda extra upplaga av genen DSCR1 kan räcka för att dämpa angiogenesen och tumörtillväxten hos möss. De har också gjort experiment som visar att detta tycks stämma även på människor.

Genen och det protein den kodar för trycker tillbaka proteinet VEGF, som i sin tur stimulerar till blodkärlstillväxt. Forskarna har kunnat se att nivåerna av DSCR1 är höga både i vävnadsprover från personer med Downs syndrom och i musmodeller.

Dessutom kan de visa att proteinerna från DSCR1-genen i kombination med en annan gen, Dyrk1a, kan vara tillräckliga för att märkbart minska nybildningen av blodkärl.

I en kommentar till nyhetstjänsten Newswise förklarar Sandra Ryeom, en av huvudförfattarna till artikeln, att de båda genernas funktion kan peka på en ny möjlig cancerbehandling.

Nature, publicerad online 20 maj 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev