Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Genetisk koppling mellan fetma och kolorektalcancer

Publicerad: 1 oktober 2008, 10:57

Det verkar finnas en genetisk koppling mellan ett protein som är kopplat till övervikt och risken att utveckla kolorektalcancer, visar en studie som publiceras i tidskriften Jama i dag.


Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Hormonet adiponektin bildas av fettceller, adipocyter, och ökar bland annat känsligheten för insulin. Hos patienter med övervikt är nivåerna av adiponektin i regel lägre än normalt.

Sedan tidigare är det känt att proteinet också har betydelse för utveckling av kolorektalcancer. Nu har forskare vid bland annat University of Alabama i Birmingham, USA, hittat en genetisk koppling mellan denna cancertyp och en vanlig genvariant som uttrycker adiponektin, och alltså ökat förståelsen för de genetiska mekanismerna bakom sambandet.

Jama 2008; 300: 1523-1531

Forskarna har använt sig av två fall-kontrollstudier. I den första ingick 441 patienter med diagnostiserad kolorektalcancer som matchades med 658 kontroller från samma etniska befolkningsgrupp i New York. I den andra studien matchades 199 personer med kolorektalcancer i Chicago med 199 kontroller av motsvarande kön, ålder och ursprung.

Analysen av studierna visar på en relativ riskminskning på nära 30 procent för att utveckla kolerektalcancer bland de personer som hade den aktuella genvarianten.

I en kommentar till nyhetstjänsten Eurekalert förklarar huvudförfattaren till studien, Boris Pasche, att de som har ohälsosamma nivåer av adiponektin eller som saknar den aktuella genvarianten kanske borde överväga att testa sig för kolorektalcancer.

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev