Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Genetiskt riktad behandling stort vid bröstcancer

Publicerad: 12 juni 2018, 08:50

Leif Klint, onkolog vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Foto: Lotta Fredholm

Utöver diagnostisk gentestning och kortare Herceptinbehandling, vill onkolog Leif Klint lyfta ny behandling med parp-hämmare för patienter med BRCA-mutation.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerASCO

På en plenarföreläsning vid cancerkongressen Asco lyftes studien TailorX, om hur genetiska tester kan förutsäga vilka kvinnor som bör slippa onödig behandling, något som Dagens Medicin har skrivit om.

En annan uppmärksammad studie  kom fram till att det fungerar lika bra med kortare behandling med Herceptin (trastuzumab) vilket Dagens Medicin också tagit upp (länk). Här vill dock Leif Klint, överläkare vid onkologiska kliniken vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, höja ett varnande finger.

– Flera studier, både PHARE och en större metaanalys från förra året, har kommit fram till motsatt resultat. Att man nu fått signifikans för kortare behandling beror på att så många patienter ingår i studien, men vid plenarföreläsningen sades att det ännu är för tidigt att anamma kortare behandling, säger han.

Ett frågetecken är att forskarna ännu inte har undersökt hur undergruppen kvinnor som har spridning till lymfkörtlarna reagerar, resultat som kommer att redovisas senare.

– Om jag hade en ung kvinna framför mig, vars bröstcancer visat på tydlig spridning till lymfkörtlar, skulle jag i nuläget inte våga korta behandlingen, säger han.

En studie som han däremot vill lyfta handlar om behandling med parp-hämmare som visade sig vara mycket effektiv för patienter med BRCA-mutationer, som utgör 5-10 procent av alla som får diagnosen bröstcancer.

I studien fick deltagare med spridd bröstcancer parp-hämmaren talazoparib som tablettbehandling under sex månader inför operation. Hela 53 procent fick total patologisk remission, vilket innebär att ingen levande tumörvävnad kunde detekteras efter operation.

– Men det var bara 20 patienter i studien, så forskarna kommer nu att gå vidare med en större klinisk studie för att vidare undersöka denna form av behandling hos patienter med spridd bröstcancer och som har en BRCA-mutation, säger Leif Klint.

I USA är parp-hämmmare godkända att användas vid spridd bröstcancer, medan de i Europa är godkända för äggstockscancer, men ännu inte för spridd bröstcancer.

Hur var årets Asco-kongress, sett till nyheter inom bröstcancerfältet?

– Inget dunderår skulle jag säga. Man har pratat om att skapa ett speciellt bröst-Asco, men det har ännu inte skett, utan det största enskilda bröstcancermötet efter Asco är fortfarande San Antonio Breast Cancer Symposium, SABCS, i december, säger Leif Klint.

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

BröstcancerASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev