Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

”Givande att driva frågan om hållbart kongressresande”

Publicerad: 2 oktober 2019, 12:20

Joakim Crona

Foto: privat

Hallå där Joakim Crona, ST-läkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset, som Dagens Medicin uppmärksammade i våras för att du planerade en klimatvänlig gruppresa med tåg till Esmo-kongressen i Barcelona.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Kongressen avslutades i går tisdag 1 oktober. Hur blev uppslutningen?

– Vi var fyra läkare från onkologen i Uppsala. Även en tysk onkolog anslöt. Via ett parallellt initiativ från industrin var det två anställda på Roche som åkte ner på delvis samma sträcka. Nerresan gick utmärkt med alla tåg enligt tidtabell. Vi hade det supertrevligt och fick också väldigt mycket gjort arbetsmässigt.

Vad har höjdpunkterna varit på kongressen?

– Rent vetenskapligt har det varit flera, som till exempel studier över femårsöverlevnadsdata för immunterapi vid malignt melanom samt överlevnadsdata för CDK 4/6-hämmare vid bröstcancer. Men det har också varit väldigt givande att driva frågan om hållbart kongressresande. Många är väldigt medvetna kring problematiken. Vi har haft bra samtal om möjliga idéer med Esmos ordförande Josep Tabernero och den högsta högsta ledningen för organisationen.

Esmo-kongressen år 2020 går i Madrid. Tar du tåget då med?

– Jag tänker lägga fram ett förslag för Esmos ledning om att vi ska chartra ett eget tåg och fylla det med cancerläkare. Vi får se hur det tas emot.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev