söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Glädjande utveckling vid malignt melanom

Publicerad: 8 mars 2017, 06:52

Antalet svenskar som dör på grund av malignt melanom har legat på omkring drygt 500 de senaste åren. En förklaring kan vara bättre bromsande behandling vid framskriden sjukdom. Foto: Illustration: Elin Brander. Foto: Thinkstock. Källa: Socialstyrelsen och melanomregistret.

De nya läkemedlen som introducerats mot malignt melanom verkar nu ge utslag i överlevnadsstatistiken. På riksnivå ser dödstalen i sjukdomen ut att ha stabiliserat sig kring drygt 500 svenskar årligen.

Ämnen i artikeln:

Malignt melanomLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det är en glädjande utveckling som vi sett de senaste fyra åren. Då totalantalet av de farliga tjockare melanomen ökar borde vi annars se att fler också dör. Det är svårt att sia om orsaker men sannolikt spelar de nya banbrytande läkemedlen en roll, säger Christian Ingvar, professor i kirurgi vid Lunds universitet och registerhållare för melanom­registret.

Under lång tid fanns det inget läkemedel med bevisad livsförlängande effekt vid avancerat malignt melanom. Men från 2012 och framåt har det introducerats ett flertal nya läkemedel som visat på förbättrad överlevnad i kliniska prövningar.

Det handlar om både så ­kallade immuncheckpointhämmare som ökar immunförsvarets förmåga att bekämpa tumören samt mer konventionella målriktade läke­medel som slår på de runt hälften av tumörerna som har en så kallad Braf-mutation.

– Framför allt är det immuncheckpointhämmarna som kan ge upphov till långa tumörsvar, säger Christian Ingvar.

Det är svårt att sia om orsaker men sannolikt spelar de nya banbrytande läkemedlen en roll. – Christian Ingvar

Av immuncheckpointhämmarna är det de så kallade PD1-hämmarna som rönt mest entusiasm. De började introduceras i brett kliniskt bruk under andra halvan av 2015. Enligt onkologer som Dagens Medicin har talat med avspeglas de lovande effekterna som setts i de kliniska studierna med PD1-hämmarna­ också hos ”riktiga” patienter.

– Vi ser en tydligt ökad frekvens av långtidsöverlevare och biverkningarna är också mycket små jämfört med cytostatika, som ­tidigare var det vanligaste alternativet, säger Lars Ny, överläkare vid onkologiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Han uppskattar att runt hälften av patienterna svarar på behandlingen med krympta tumörer och runt 35 procent har kvar en effekt efter två år.

– Så smått börjar det faktiskt bli en utmaning i hur vi ska klara att ta hand om patienterna om resurserna förblir samma, säger Lars Ny.

Enligt en ännu preliminär rapport i region Stockholm-Gotland har överlevnaden i spritt malignt melanom ökat i den regionen under den allra senaste tiden.

– Det är för tidigt att ge exakta siffror. Vi har följt överlevnaden från 2010 och framåt och från 2015 ser vi en klar förbättring i att färre avlider i sjukdomen. Det sammanfaller med den bredare introduktionen av PD1-hämmarna. Utvecklingen är glädjande, säger Johan Hansson, professor och över­läkare vid Karolinska universitets­sjuk­huset.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev