Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Glasögon hjälper kirurgen se cancer

Publicerad: 17 februari 2014, 11:07

Glasögon som hjälper kirurgen att se cancer har för första gången använts vid en operation. Cancercellerna lyser blå genom glasögonen.


De högteknologiska glasögonen har utvecklats vid Washington University of Medicine och är så nya att de ännu inte har fått ett namn, uppger universitetet på sin hemsida. De är framtagna för att kirurger lättare ska kunna skilja cancerceller från friska celler för att se till att inga utspridda cancerrester lämnas kvar vid en operation.

Kirurgen Julie Morgenthaler, som också är docent vid universitetet, var först ut med att prova glasögonen vid bröstkirurgi.

– Vi är i början av utvecklingen av den här tekniken, och mer utveckling och testande kommer att göras, men vi är verkligen uppmuntrade av de potentiella fördelar som finns för patienterna, sade Julie Morgenthaler efter operationen.

Det hon såg genom cancerglasögonen kan nu även allmänheten ta del av genom den Youtube-film som universitet har lagt ut.

Tekniken fungerar så att en fluorescerande markör injiceras i patienten och särskilda lampor gör att cancerceller lyser blått när den visas med tekniken. Ju ljusare nyans av blå, desto mer koncentrerade är cancercellerna.

Förhoppningen är att glasögonen ska minska, eller ännu hellre helt eliminera, risken för att en andra operation krävs för cancerpatienter.

Tekniken har utvecklats av ett team som leds av Samuel Achilefu, professor i radiologi och biomedicinsk teknik vid universitetet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev