Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Gratis hpv-vaccin för danska pojkar

Publicerad: 29 augusti 2018, 10:49

UPPDATERAD Danska pojkar ska från tolv års ålder erbjudas gratis HPV-vaccin, föreslår den danska regeringen. Syftet är att minska antalet fall av livmoderhalscancer, men även av cancer i svalg, anus och penis. Liknande planer finns i Sverige.


Den danska regeringen vill att pojkar från och med den 1 juli nästa år erbjuds gratis vaccin mot humant papillomvirus, HPV. Utöver livmoderhalscancer kopplas viruset till andra cancerformer som även kan drabba pojkar och män, som cancer i svalg, penis och anus.

Folkhälsomyndigheten föreslog för snart ett år sedan att pojkar i Sverige ska erbjudas HPV-vaccinering inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Enligt socialminister Annika Strandhäll (S) arbetar regeringen aktivt med frågan. Hon kan dock inte precisera när det blir verklighet här.

”Jag ser fram emot att ta frågan vidare men just nu bereder vi den i regeringskansliet”, skriver ministern i ett mejl till TT.

I Danmark välkomnas regeringsförslaget från flera håll.

– Det är en riktigt bra idé, säger Tue Flindt Müller i den danska läkarföreningen till nyhetsbyrån Ritzau.

Genomförandet kommer att leda till att färre kommer att smittas med HPV-virus i Danmark, både pojkar och flickor, förutspår han. Efter medieuppmärksamhet kring risken för biverkningar är det många flickor i Danmark som avstår från att vaccinera sig, trots att rapporteringen inte byggde på vetenskapligt belagda fakta, konstaterar han.

– Det gör det ännu viktigare att både män och kvinnor vaccineras, för män kan ju smitta kvinnor som inte är vaccinerade.

I Sverige infördes vaccination av flickor mot humant papillomvirus inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet 2010. Genom den åtgärden bedömer Folkhälsomyndigheten att tre fjärdedelar av den cancer som orsakas av HPV kan förebyggas. Om även pojkar vaccineras mot HPV skulle ytterligare 120 cancerfall per år kunna undvikas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev