Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Graviditet tycks inte öka risken för canceråterfall

Publicerad: 5 juni 2017, 10:31

Foto: Thinkstock

Kvinnor som blir gravida efter att ha haft hormonkänslig bröstcancer tycks inte ha en ökad risk för återfall i sin sjukdom, enligt en studie som presenterades på Asco.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Både patienter som haft bröstcancer och läkare har länge varit oroade för att en graviditet ska öka risken för ett canceråterfall och då framförallt hos individer som haft hormonkänslig cancer, enligt forskarna bakom studien.

Nu kommer resultat från en tillbakablickande studie på drygt 1 200 kvinnor som visar på att så inte tycks vara fallet. Enligt forskarna bakom studien är detta den största studie hittills som undersöker detta. Uppföljningen ägde rum i snitt tio år efter diagnos och över hälften av alla deltagarna hade en hormonkänslig form av cancer,

Kvinnorna som ingick var diagnostiserade med bröstcancer utan metastaser och 40 procent av deltagarna hade dåliga prognostiska faktorer såsom exempelvis en stor tumörstorlek. Av alla deltagarna var det 333 kvinnor som blev gravida, övriga fungerade som kontroller.

Det som främst studerades var den sjukdomsfria överlevnaden hos kvinnor som haft så kallad hormonkänslig cancer, vilket innebär att tumören behöver östrogen för att växa. Där sågs ingen skillnad mellan de kvinnor som blev gravida jämfört med de som inte blev det. Forskarna studerade även kvinnor som haft icke-hormonkänslig cancer och där sågs liknande resultat. De som blev gravida i denna grupp hade dessutom 42 procent lägre risk för att dö jämfört med de som inte blev gravida.

Mats Lambe, professor i medicinsk epidemiologi, har inte sett hela den vetenskapliga artikeln och vill därför inte kommentera studiens kvalitet eller resultat, men menar att det är ett viktigt område.

– I ljuset av att alltfler kvinnor skjuter upp och koncentrerar sitt barnafödande till högre ålder, är frågeställningen högst relevant och ökad kunskap viktig, säger han.

Men han lyfter även fram att frågan är svår att studera.

– Det finns en så kallad ”healthy mother effect” som innebär att många av de kvinnor som väljer att gå vidare med barnafödande efter en bröstcancerdiagnos kan vara en grupp med bättre förutsättningar än de som väljer att inte göra det, alternativt inte kan.

En begränsning med studien var den hade begränsad information om användningen av olika tekniker för assisterad befruktning.

EMILIA LARSSON

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev