Få hela storyn
Starta din prenumeration
Cancer
Publicerad: 27 juli 2022, 12:11
EU:s läkemedelsmyndighet har gett klartecken för en ny typ av behandling mot framskridet malignt myelom.
Foto: Robert Meerding
EU:s läkemedelsmyndighet EMA rekommenderar att den första bispecifika antikroppen, Tecvayli (teklistamab), ska få börja säljas som behandling mot blodcancersjukdomen myelom.
Läkemedelsgruppen har i fått stor uppmärksamhet efter att olika studier visat förhållandevis mycket hög potential att bromsa utvecklingen av framskridna former av myelom.
Bispecika antikroppar fungerar som en sorts immunterapi genom att de binder ihop kroppens immunceller till tumörceller, så att de förra lättare kan döda de senare.
Läs också: Viktig patentutgång sparar hundratals miljoner kronor
Dagens Medicin rapporterade nyligen om resultat från Tecvaylis registreringsgrundade studie som visade att läkemedlet var förknippat med ovanligt djupa och långa behandlingssvar för tungt behandlade myelompatienter.
Enligt EMA:s rekommendation är Tecvayli tänkt att användas hos patienter som har återfall eller behandlingsrefraktär sjukdom och som har fått minst tre tidigare behandlingar mot tumören.
Den regulatoriska processen för läkemedlet har gått snabbare än vanligt då det enligt EMA har en ”särskild potential att adressera otillfredställda medicinska behov hos patienter”. Rekommendationen är dock villkorad, vilket innebär att den behöver bekräftas av senare data från företaget Janssen.
Foto: Elin Brander
För att EMA:s besked ska resultera i ett faktiskt marknadstillstånd måste det först också officiellt klubbas igenom av EU-kommission. Eventuell rutinanvändning i Sverige kommer också förutsätta en positiv hälsoekonomisk analys av myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och en positiv rekommendation från NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Regioner.
Myelom är en av de vanligaste blodcancersjukdomarna. Varje år insjuknar runt 600 svenskar. Sjukdomen, som inte anses botbar, beror på att immunsystemets plasmaceller tumöromvandlas.
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.