Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Grundforskning belönas med Sjöbergpriset

Publicerad: 4 februari 2020, 15:16

Forskarna Mikael Hall och David Sabatini tilldelas årets Sjöbregpris.

Foto: University of Basel, Whitehead Institute

Forskarna Michael Hall och David Sabatini belönas med en miljon amerikanska dollar för sin forskning som bland annat lagt grunden till vissa cancerbehandlingar.


Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Det är Kungliga vetenskapsakademien, KVA, som står bakom priset till de båda forskarna. Motiveringen är att deras forskning radikalt har förändrat synen på cancercellers tillväxt.

Deras upptäckter ligger till grund för cancerbehandlingar med så kallade mTOR-hämmare. Ett exempel är everolimus, som används vid bland annat spridd njurcancer.

Michael Hall, verksam vid Universität Basel i Schweiz, visade att proteinerna TOR1 och TOR2 kontrollerar tillväxten i jästceller genom att styra användningen av tillgängliga näringsämnen.

David Sabatini vid MIT, Cambridge, i USA, upptäckte i sin tur motsvarande protein i celler hos däggdjur. Det fick namnet mTOR, mammalian target of rapamycin. Han har även i detalj beskrivit hur mTOR känner av tillgången på näringsämnen och styr deras utnyttjande för livsnödvändiga processer i den mänskliga cellen.

De båda forskarnas upptäckter har blivit viktiga bland annat på cancerområdet. Vid flera former av cancer har det visat sig att mTOR blir överaktivt och stimulerar cancercellernas tillväxt.

Enligt ett pressmeddelande från KVA pågår studier runt om i världen för att omvandla kunskapen om mTOR till nya behandlingsmetoder mot cancer.

Det här är fjärde gången som Sjöbergpriset delas ut av Sjöbergsstiftelsen tillsammans med Kungliga vetenskapsakademien. Pengarna kommer från affärsmannen Bengt Sjöberg, som valde att donera 2 miljarder kronor till forskning om cancer, hälsa och miljö. Sjöberg var själv sjuk i cancer och avled 2017.

Relaterat material

Cancergiganter berättade om sin forskning

Sjöbergpriset belönar målriktad terapi

De får Sjöbergpriset för behandling av leukemi

Forskningspionjärer föreläste på KI

Sjöbergpriset till amerikanska cancerforskare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev