tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Han donerar två miljarder till cancerforskningen

Publicerad: 10 maj 2016, 19:11

Affärsmannen Bengt Sjöberg står bakom donationen på två miljarder kronor.

Foto: Hans Reuterskiöld

Det privata bidraget på två miljarder kronor är en av de största donationerna i svensk historia. Tack vare pengarna instiftas bland annat ett nytt pris på en miljon dollar som årligen ska gå till en cancerforskare.

Ämnen i artikeln:

Lungcancer

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Jag har länge funderat på att starta en stiftelse för att ge något tillbaka till samhället. När jag själv diagnostiserades med elakartad lungcancer i februari i år kom jag att tänka på cancerforskningen, säger Bengt Sjöberg.

Han står bakom donationen på två miljarder kronor som placeras i en ny stiftelse, Sjöbergstiftelsen. Pengarna ska först och främst gå till att förbättra vård och behandling av patienter som drabbas av lungcancer. I framtiden kan dock pengarna även komma att användas till annan medicinsk forskning.

I samband med donationen instiftas ett nytt pris, Sjöbergpriset, som delas ut i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademin. Prissumman ligger på en miljon dollar, mer än åtta miljoner svenska kronor, och ska årligen gå till en cancerforskare eller en grupp av cancerforskare. Merparten av summan, 90 procent, reserveras för forskning. Planen är att Sjöbergpriset ska börja delas ut redan nästa år.

– Pengarna kommer att gå till någon eller några som arbetar med klinisk forskning. Tanken är också att det är yngre forskare mitt i karriären som ska belönas med priset, säger han.

Förutom Sjöbergpriset kommer stiftelsen även att dela ut uppemot 80 miljoner kronor årligen till olika medicinska projekt. I dagsläget finns exempelvis planer på att starta ett nytt cancercenter på Karolinska institutet i Stockholm.

Bengt Sjöberg beskriver sig själv som en affärsman och entreprenör inom transportnäringen. I dag är han 66 år gammal och bor i Hongkong, men är ursprungligen från Lysekil i västra Sverige. Det är även i Lysekil som stiftelsen kommer att ha sitt säte.

– Om mina pengar kan användas för att hjälpa någon med cancer, eller till och med bota någon i framtiden, är det värt varenda krona.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev