söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Han tror på överraskningar med immunterapi och strålning

Publicerad: 22 juni 2016, 10:33

James Allison intervjuas av norska Dagens Medicins Lisbeth Nilsen. Foto: Carl-Magnus Hake

En nyligen lanserad kombinationsbehandling kan göra att långtidsöverlevnaden vid spritt malignt melanom blir upp till 60 procent. Det tror James Allison som står bakom den omtalade läkemedelsklassen immuncheckpointhämmare.

Ämnen i artikeln:

ASCOMalignt melanomProstatacancerGlioblastomGliomKolorektal cancer

Svenska och norska Dagens Medicin träffade den Nobelpristippade forskaren på den nyligen avslutade Asco-kongressen i Chicago.

– Vi hoppades på bra resultat, men vi blev förbluffade över hur framgångsrikt det blev, säger James Allison.

År 1994 började han och hans kollegor göra de första experimenten på möss med antikroppar som blockerade det immunbromsande proteinet CTLA4. Kring år 2000 började de första kliniska studierna och år 2011 blev läkemedlet Yervoy (ipilimumab) godkänt i USA för behandling av avancerat malignt melanom.

Långtidsuppföljning har visat att 20 procent av sådana melanompatienter är i livet tio år efter att de startat behandling med läkemedlet.

– Jag känner några av de patienterna och de är övertygade om att de är botade. De oroar sig inte längre för sin sjukdom, säger James Allison.

Han och många andra experter tror att ännu fler kan bli långtidsöverlevare genom att kombinera olika sorter av immunterapier med varandra. Nyligen godkändes en sådan behandling vid avancerat malignt melanom.

– Tvåårsöverlevnaden är runt 80 procent om du kombinerar anti-CTLA4 med anti-PD1. Hur det ser ut om tio år vet vi inte. Men jag är optimistisk och tror på 50 till 60 procent, säger han.

Med kombinationsbehandlingar tror han också att det kan gå att få bra behandlingssvar av immunterapi vid cancerformer som annars ansetts vara tämligen resistenta mot sådan behandling.

– Det har funnits stor skepsis mot att immunterapi kan fungera vid prostatacancer. Men jag tror vi kommer att få se framgångar där, liksom vid glioblastom och pankreascancer. Vi kan inte säkert säga att det verkligen blir så men optimismen är mer påtagligt nu än tidigare, säger James Allison.

Vilka överraskningar tror du kan finnas om hörnet när det gäller immunterapi?

– Nu är det mycket fokus på att kombinera olika immunterapier med varandra. Men  det börjar också komma forskning på kombination av immunterapi med strålning. Resultaten är inte publicerade än men det ser verkligen överraskande bra ut, säger James Allison och fortsätter:

– Det som inte hänt i lika stor utsträckning är att man kombinerar immunterapier med målriktade behandlingar. Men där hoppas jag att vi kan komma se överraskningar när man väl börjar göra det.

James Allison konstaterar att de kliniska resultaten med immunterapi nu kommer så fort att vetenskapen inte riktigt hinner med. Han hänvisar till nya resultat som pekar på att det immunhämmande proteinet PD-L1 också kan finnas på T-cellerna och inte bara överuttrycks på tumörcellerna, där de kan vara måltavla för de nya immunterapiläkemedlen.

– Vi vet inte riktigt hur PD1-blockad fungerar. Blir T-celler som uttrycker PD-L1 själva hämmade av varandra? Det vet vi inte, säger James Allison.

James Allison är född 1948 i Alice, Texas. Han är nu verksam som professor och chef för immunologi vid MD Anderson Cancer Center i Houston.

Läs en längre intervju med honom i Dagens Medicins papperstidning, nr 12/15.

Relaterat material

Lovande tvåårsdata för immunterapi vid lungcancer

”Oöverträffad” överlevnad vid melanom

CARL-MAGNUS HAKE, LISBETH NILSEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev