Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Här slipper patienten ligga med rumpan bar

Publicerad: 18 oktober 2019, 13:00

Undersköterskorna Kristina Samuelsson (till vänster) och Britt-Marie Fredriksson har tagit fram undersökningsbyxan som används för att värna patientens integritet vid rektoskopier och gynekologiska undersökningar.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

På Vråens vårdcentral i Värnamo har två undersköterskor utvecklat en undersökningsbyxa så att patienterna slipper ha rumpan bar vid rektoskopier och gynekologiska undersökningar.


Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagRegion Jönköpings län

– Den är gjord helt för patientens skull, inte för läkarens skull. Men faktum är att läkarna också tycker att byxan är bra för patienten blir mer avslappad, säger Britt-Marie Fredriksson.

Idén fick hon och kollegan Kristina Samuelsson när en gemensam bekant gjorde en rektoskopi på deras vårdcentral. Efteråt berättade han hur naket och obehagligt det hade känts att ligga där utan byxor och få ändtarmen undersökt.

– På den tiden hade vi en pappfilt som man kunde ha i knät eller runt sig. Vi kände att det borde finnas något bättre så vi började fundera, säger Britt-Marie Fredriksson.

Efter att ha klurat lite skickade de in en gemensam idé till en innovationstävling som Region Jönköping arrangerade. Det blev en andraplats i tävlingen. Sedan började duon skissa, sy prover, leta material och kolla upp möjliga producenter.

– Vi kom fram till att det skulle vara en kortbyxa som är smidig att ta på för alla, i nonwoven, ett engångsmaterial som är miljövänligt, säger Britt-Marie Fredriksson.

Produkten var klar i slutet av 2015 och fick namnet Smart cover. Det är en undersökningsbyxa med perforering i grenen som används vid rektoskopi och gynekologiska undersökningar. Läkaren behöver bara dra upp perforering i grenen så mycket som krävs för att komma åt att göra det som ska göras – och patienten slipper känna sig naken.

– I början frågade vi om man ville ha en undersökningsbyxa på sig, men det var ingen som visste vad det var så nu säger vi bara att här är en undersökningsbyxa som du kan ta på dig. Den skyddar både före, under och efter undersökningen, säger Britt-Marie Fredriksson och förklarar hur det fungerar:

– Patienten tar på sig undersökningsbyxan och sitter sedan och väntar på läkaren. Läkaren kommer och gör undersökningen, och då är man fortfarande påklädd för läkaren öppnar bara i grenen så mycket som behövs. Efteråt sätter sig patienten upp och har fortfarande byxan på sig. Särskilt män som gör rektoskopi tycker att det känns väldigt bra.

Undersökningsbyxan används i dag på flera vårdcentraler och sjukhus i Sverige, enligt henne. Några ställen i Finland och Norge har också nyligen köpt byxan, som kostar 15–20 kronor.

Fast det är inte alla inom sjukvården som tycker att de behöver undersökningsbyxan.

– När vi är ute och presenterar den säger en del att den inte behövs för att de har en filt. Det förstår inte att det är för patienternas skull, säger Britt-Marie Fredriksson.

De två uppfinnarna låter sig inte nedslås av sådana besked.

– Vi har tänkt att vi ska försöka sälja byxan till apotek nu så att patienten själv kan köpa en och ta med sig. Jag tar med mig en när jag går på gynundersökning, säger Britt-Marie Fredriksson.

Vad säger barnmorskan då?
– ”Jaha, den kan vi testa”. Barnmorskor och läkare är så vana att göra de här undersökningarna och glömmer lätt den lilla patienten som kanske gör rektoskopi en gång i sitt liv eller går till gynekologen vartannat år.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev