Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Här står nytänkande högt upp på agendan

Publicerad: 25 januari 2019, 13:15

Vårdenhetschef Pär Lindvall provar löparbanan, som målades på korridorsgolvet för att uppmuntra till rörelse.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Avdelning 351 på Östra sjukhuset i Göteborg är en annorlunda vårdavdelning. Där finns löparbana, aktivitetsstationer och planer på att 3D-printa bandage.


Ämnen i artikeln:

SahlgrenskaVästra GötalandsregionenKarriärsöndag

Det berättar vårdenhetschefen Pär Lindvall.

– Vi har tittat på hur vi skulle kunna 3D-printa våra bandage så att de passar våra patienter perfekt och inte använda en modell som ska passa alla. Jag tror att det är något till några år bort innan det blir verklighet, säger han.

Avdelningen öppnade år 2014 som ett projekt för framtidens vård­avdelning. Sedan något år tillbaka ingår den i ordinarie verksamhet dit cancer­patienter kommer efter operation. Pär Lindvall kallar det för en vårdavdelning som alla andra, men att medarbetarna uppmanas att tänka nytt kring teknik, arbetssätt och digitala lösningar.

– Vi får idéer både från personalgruppen, från patienten men också från vår styrgrupp där bland annat vår sjukhusdirektör ingår. Kostnaden är den tid som personalen lägger på planeringsstadiet, säger han.

Tanken är att det som fungerar bra ska spridas vidare i verksamheten, till exempel lösningen Förenklad åtkomst för inloggning i dator.

Vi tittar på hur vi skulle kunna 3D-printa våra bandage så att de passar våra patienter perfekt. – Pär Lindvall

– Det är på väg ut i hela regionen nu. Man lägger sitt chipkort på en speciell puck vid datorn och så loggas man in i alla programvaror som man jobbar med. När man sedan förflyttar sig från sin arbetsstation som sjuksköterska eller läkare så lägger man kortet på nästa dator och fortsätter att skriva i samma mejl som man gjorde på förra datorn. Det är väldigt smidigt, säger Pär Lindvall.

Det pågår också arbete med att utveckla en gångslinga i korridoren för att få patienter att röra på sig. Slingan liknar en löparbana med vita linjer och siffror i golvet som visar hur många meter patienten har förflyttat sig. Utefter slingan kommer det att finns olika aktivitetsstationer, som har kommit till efter förslag från personal och patienter.

En station med akvarium kom upp strax innan jul. På gång är en station med cyklar, hantlar och liknande utrustning. En station med ljud och bild i form av naturupplevelser ska också upp, där man kan lyssna till en skog via ljudmoduler.

– Det ska också bli en station med tv-skärmar som visar två filmer som vi gjort för våra kolorektalcancer­patienter. I 3D-bilder ska de se hur man opererat och hur man sköter stomin så att patienten känner sig tryggare och bättre förberedda när han/hon ska börja med sin stomihantering, säger Pär Lindvall.

Ronderna skiljer sig också åt. Avdelningen jobbar med tvärprofessionella team där receptarier, apotekare och läkarsekreterare ingår, något som Dagens Medicin skrev om när avdelningen öppnade för lite drygt fyra år sedan. Syftet är att olika professioner ska fokusera på det som de gör bäst. Rätt kompetens på rätt plats, helt enkelt.

Det finns också avdelningsvärdar som har hand om tvätt-, mat- och förrådshantering.

– Värdarna gör det viktiga kringarbetet som får avdelningen att flyta, säger Pär Lindvall och påpekar att det som hans avdelning gör kan göras på fler ställen:

– Vi har ett vårduppdrag och kan inte stänga avdelningen för att testa något, utan vi gör allt i den vanliga driften. Det gör också att det vi köper in och använder oss av har andra vårdavdelningar möjlighet att köpa in och använda, säger han.

Relaterat material

Vårdavdelning tar sikte på framtiden

Lyckat teamarbete ger spontana ansökningar

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev