lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Herceptin gav längre liv vid svår cancer i magsäcken

Publicerad: 1 juni 2009, 08:52

Asco 2009 Bröstcancermedlet Herceptin gav 2,4 månader längre liv till vissa patienter med avancerad magcancer, enligt en ny studie.


Läkemedlet Herceptin (trastuzumab) är en etablerad behandling vid bröstcancer där tumören överuttrycker receptorn HER2, så kallad HER2-positiv bröstcancer. En ny studie pekar nu på att läkemedlet också kan ha en roll vid magcancer.

Totalt ingick 594 patienter med avancerad HER2-positiv magcancer. Hälften lottades till att få tilläggsbehandling med Herceptin utöver cellgiftsbehandling.

Medianöverlevnaden var 13,5 månader i gruppen som fått Herceptin jämfört med 11,1 månader i kontrollgruppen. Förekomsten av hjärtsvikt, en känd biverkning av Herceptin, var den samma i bägge grupperna.

Resultaten presenterades i helgen på den pågående cancerkongressen Asco i Orlando, USA. I studien, som sponsrades av läkemedelsföretaget Roche, ingick patienter från Europa, Asien och Sydamerika.

Företaget kommer nu att ansöka om godkännande för Herceptin vid avancerad HER2-positiv magcancer, en undergrupp som utgör runt 20 procent av all magcancer

Läs abstract från kongressen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev