Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Hjärtat skonas om hjärntumörer protonstrålas

Publicerad: 2 februari 2016, 12:30

Om hjärntumörer behandlas med protonstrålning är risken för svåra biverkningar mindre, jämfört med traditionell strålning. Det visar en studie som publicerats i tidskriften Lancet Oncology.


Intresset växer för att använda protonstrålning vid behandling av olika cancerformer. Jämfört med elektromagnetisk strålning kan protonstrålen koncentreras mer exakt till själva tumören vilket minskar risken för att omkringliggande vävnad skadas. Bland annat används tekniken av Skandionkliniken i Uppsala vid behandling av barntumörer.

Den kliniska evidensen för protonstrålning har generellt sett varit svag jämfört med konventionell strålning. Men nu kommer alltså ny forskning som stärker bevisläget för att protonterapi har bra effekt på medulloblastom, som är den vanligaste formen av malign hjärntumör hos barn.

Den aktuella studien pågick mellan 2003 och 2009 och totalt behandlades 59 patienter med medulloblastom.  De var från 3 år upp till 21 år. Majoriteten av deltagarna, 93 procent, hade sedan tidigare fått sin hjärntumör bortopererad. Samtliga patienter fick cytostatika och protonstrålning.

Forskarna kunde se att vissa barn drabbades av hörselnedsättningar och hormonstörningar under behandlingstiden. Men ingen hade bestående skador på hjärta, lungor eller mag- och tarmkanal. Det kan jämföras med en tidigare studie där 31 procent av barnen med medulloblastom, som fick elektromagnetisk strålning, drabbades av skadliga hjärtrytmsrubbningar.

Läs mer i abstract:

Torunn I Yock med flera. Long-term toxic effects of proton radiotherapy for paediatric medulloblastoma: a phase 2 single-arm study. Lancet Oncology, publicerad online 29 januari 2016. Doi: http://dx.doi.org/10.1016/S1470-2045(15)00167-9

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev