Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

HPV-vaccin kopplas inte till fosterskador

Publicerad: 30 mars 2017, 07:00

Kvinnor som oavsiktligt fått HPV-vaccinet Gardasil under graviditet sågs inte ha ökad risk för påverkan på fostret, enligt en dansk studie i the New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Studien ger viktig information till läkare som möts av den här situationen i klinisk verksamhet och ger tillförsikt till de unga kvinnor som är oavsiktligt vaccinerade tidigt i graviditeten, säger Anders Hviid vid Statens Serum Institute i Danmark och en av forskarna bakom studien.

HPV-vaccin ingår i det svenska vaccinationsprogrammet och erbjuds flickor som går i femte eller sjätte klass. I grannlandet Danmark, som är ett av de länder som har högst förekomst av cancerformen, sjönk vaccinationsgraden drastiskt för några år sedan efter att unga, danska flickor anser sig ha fått ovanliga biverkningar som kraftig smärta i en arm alternativt ben eller en onormal ökning av hjärtfrekvensen när de ställde sig upp.

Detta ledde år 2015 till att den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, gjorde en utredning av vaccinet utan att hitta något samband med de sällsynta biverkningarna.

HPV-vaccin rekommenderas inte under graviditet, däremot har det inträffat oavsiktligt. Hittills har enbart mindre studier tittat på vaccinets effekt på gravida men dessa har inte kunnat visa på någon högre förekomst av graviditetsmissbildningar jämfört med befolkningen i stort.

Närmare 600 000 danska kvinnor ingick i den aktuella registerstudien som var en så kallad kohort-studie. De studerades utifrån utfall som dödfödsel, missfall, grava missbildningar, förtidig födelse och låg födelsevikt.  Vaccinet kunde inte kopplas till något av dessa utfall om hänsyn tas till andra påverkansfaktorer. Däremot anser forskarna att två av utfallen, nämligen dödfödsel och specifika, grava missbildningar, är så pass sällsynta att större studier krävs för att säkerställa att det inte finns någon koppling till vaccinet.

Nikolai Scheller med flera. Quadrivalent HPV Vaccination and the Risk of Adverse Pregnancy Outcomes. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 30 mars 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1612296

Relaterat material

Hård kritik mot center efter massanmälning av HPV-vaccinskador

EMILIA LARSSON

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News