Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Hudbakterie i prostatan vanligare hos cancerpatienter

Publicerad: 2 november 2012, 08:52

En vanlig hudbakterie finns oftare i prostatan hos de patienter med godartad prostataförstoring som senare utvecklar cancer.


– Det var förvånande att vi hittade den här bakterien, som man vanligtvis inte anser vara en sjukdomsframkallande bakterie, i prostatan, säger Johanna Bergh Drott, civilingenjör i teknisk biologi och doktorand i virologi vid Umeå universitet.

Hon har studerat bitar av prostata­vävnad från patienter med godartad prostataförstoring. Syftet var att undersöka om det finns ett samband mellan att ha haft en infektion med en viss mikroorganism och utvecklandet av cancer. Resultatet visade att nästan två tredje­delar, 14 av de 22 patienter som hade hudbakterien Propioni­bacterium acnes i prostatan, ­senare diagnostiserades med ­prostatacancer.

Eftersom inflammation kan vara en av orsakerna till vissa cancersjukdomars uppkomst ville Johanna Bergh Drott ta reda på om just den här bakterien kunde orsaka en inflammation i prostatan. Så visade sig också vara fallet.

När den sprutades in i råttors prostata uppstod en kronisk inflammation. De inflammerade cellerna fick dessutom förändringar liknande dem som finns i för­stadier till cancer. De försvann dock när inflammationen hade läkt ut. Johanna Bergh Drott säger att det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser av resultatet.

– Man måste göra många fler studier för att fastställa att den här bakterien kan orsaka en inflammation i människans prostata och för att visa att inflammationen har med någon prostatasjukdom att göra, säger hon.

Avhandling: Mikroorganismers betydelse för cancerutveckling i prostata.
Lades fram: Den 26 oktober vid Umeå universitet.

KARIN ANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev