Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Huntington ger delvis skydd mot cancer

Publicerad: 12 april 2012, 07:21

Patienter med vissa neurodegenerativa sjukdomar, däribland Huntingtons sjukdom, tycks ha lägre risk att insjukna i cancer, jämfört med normalbefolkningen. Det visar en svensk studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Huntingtons sjukdom

Det är forskare vid Lunds universitet som studerat 5 406 svenska patienter med så kallade polyglutaminsjukdomar. Det är en grupp svåra ärftliga sjukdomar där ansamling av proteiner inuti nervceller gör att cellerna fungerar sämre och till slut dör.

Slutsatsen är att patienter med Huntingdons sjukdom hade 53 procent lägre risk än normalbefolkningen att insjukna i cancer.

Motsvarande siffror för två andra polyglutaminsjukdomar, spinobulbär muskelatrofi och hereditär ataxi, var 35 respektive 23 procent.

Riskminskningarna var ännu större innan sjukdomarna brutit ut. Detta motsäger, enligt forskarna, att den minskade förekomsten av cancer skulle bero på minskad diagnostik av cancer bland patienter med en redan mycket allvarlig sjukdom.

Forskarnas förhoppning är att det ska gå att hitta en eventuellt gemensam genetisk mekanism som skyddar patienter med polyglutaminsjukdomar mot cancer.

Bakom studien står Jianguang Li, Kristina Sundquist och Jan Sundquist.

Läs abstract till studien:

Cancer incidence in patients with polyglutamine diseases: a population-based study in Sweden. Lancet, publicerad online den 12 april 2012. 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Huntingtons sjukdom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev