lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Idéer ska testas i nytt projekt

Publicerad: 8 oktober 2012, 12:04

Miljoner satsas på projekt där idéer ska testas gemensamt av vårdpersonal, patienter och företag.


En testbädd är en plats, till exempel ett rum på ett sjukhus, där vårdpersonal, företag och patienter tillsammans kan pröva idéer som ska göra vård och omsorg bättre. Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, satsar nu 20 miljoner kronor på testbäddar. Allt från nya arbetssätt till it-tjänster och utvecklandet av en strålbehandling ska testas.

– Testbäddarna är ett sätt att tillvarata innovationskraften vilket också får vården att förnya sig. Nya arbetssätt, produkter och tjänster kan göra vården mer effektiv, säger Elisabet Nielsen, handläggare på avdelningen för hälsa på Vinnova.

Totalt är det fem projekt och sjutton förstudier som har utsetts av en bedömningsgrupp och får finansiering. Idéerna kommer dels från företag men också från vårdpersonalen själv. Efter ett år ska projekten utvärderas. Om de fungerat bra får de pengar för ytterligare två år.

– Vi tror att man får ett roligare jobb om man själv kan vara med och påverka sin arbetsmiljö.  Det handlar om att förbättra attityder och flytta fokus från vårdproduktion till att faktiskt kunna förbättra vården, säger Elisabet Nielsen.

Vinnova arbetar sedan tidigare med innovationsslussar, ett liknande system som inriktas på medicinsk teknik. Det utvecklas nu även till olika tjänster och arbetsprocesser.

– Som det är i dag är sjukvården ganska stängd för små företag. Det är inte lätt för dem att få tillgång till vården och prova sina idéer. Tanken med testbäddarna är att öppna upp vården, säger Elisabet Nielsen.

KARIN ANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev