Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Immunkombo i första linjen vid svår njurcancer

Publicerad: 19 juni 2019, 11:07

NT-rådet rekommenderar immuncheckpointhämmarna nivolumab och ipilimumab som primär behandling till vissa vuxna med avancerad njurcellscancer. Nu förändras svensk praxis.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Vi kommer att revidera vårt alldeles nyligen uppdaterade vårdprogram utifrån denna rekommendation. Det kommer att ske snarast, säger Börje Ljungberg som är professor vid Umeå universitet och ordförande för nationella vårdprogramgruppen för njurcancer.

Han betonar att kombinationsbehandlingen med Opdivo (nivolumab) och Yervoy (ipilimumab) är ett stort lyft på området.

– Den ger högre effektivitet i form av fler kompletta remissioner och biverkningarna är inte lika svåra som med tyrosinkinashämmare, som länge har varit det primära behandlingsalternativet för patientgruppen.

NT-rådets rekommendation gäller för vuxna patienter med njurcellscancer och en mindre god prognos. I Sverige drabbas ungefär 1 000 personer årligen av njurcancer, och cirka 15 procent har spridd sjukdom vid diagnostisering.

Till grund för beslutet ligger bland annat fynd från en randomiserad studie som Dagens Medicin tidigare har skrivit om. Här ingick fler än 1 000 patienter med framskriden njurcancer. Att kombinera nivolumab och ipilimumab förbättrade totalöverlevnaden, jämfört med att enbart få tyrosinkinashämmaren sunitinib. Men gällande progressionsfri överlevnad, alltså tiden till att sjukdomen förvärras, sågs ingen statistisk säkerställd förbättring med immunläkemedlen.

Tandvårds och läkemedelsförmånsverket, TLV, uppskattar att kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår hamnar på cirka 1,25 miljoner kronor med kombinationsterapin.

Immuncheckpointhämmare är en läkemedelsgrupp som har revolutionerat behandlingen av flera cancerformer, däribland malignt melanom och lungcancer. Nivolumab och ipilimumab ökar aktiviteten hos immunförsvaret genom att blockera två olika signalvägar som sänker aktiviteten hos T-cellerna.

Relaterat material

Bättre överlevnad med immunkombo vid njurcancer

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev