onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Immunterapi får ny roll vid Hodgkins lymfom

Publicerad: 12 maj 2021, 13:16

Klassiskt Hodgkins lymfom drabbar uppemot 200 personer i Sverige varje år. Foto: GettyImages

NT-rådet rekommenderar läkemedlet Keytruda i ett tidigare skede vid svåra former av klassiskt Hodgkins lymfom, vilket även gäller för barn.

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetBarnsjukdomarLäkemedelHodgkins lymfomImmunterapiTransplantation

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Det är positivt att Keytruda numera kan användas redan i tredje linjen. Och det är extra glädjande att behandlingen även är aktuell för barn från tre år och uppåt, säger Daniel Molin som är docent och överläkare på onkologiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala samt ordförande i Svenska Hodgkingruppen. 

Det handlar om en ny rekommendation från NT-rådet som berör de omtalade immunterapierna Keytruda (pembrolizumab) och Opdivo (nivolumab) vid svårbehandlade former av klassiskt Hodgkins lymfom. Det sistnämnda läkemedlet används redan till vuxna patienter sedan flera år tillbaka, berättar Daniel Molin. 

Läs även: Immunterapi ökade överlevnad vid lungsäckscancer 

NT-rådet skriver att Keytruda bör användas som monoterapi för att behandla vuxna samt barn från tre års ålder som drabbats av återfall eller vars sjukdom fortsatt att utvecklas trots en autolog stamcellstransplantation. Om en sådan stamcellstransplantation inte är ett alternativ ska patienterna ha genomgått minst två andra behandlingar.

– Studier har visat att Keytruda ger patienter längre progressionsfri överlevnad jämfört med läkemedlet brentuximabvedotin där ett cytostatikum kopplas till en monoklonal antikropp, säger Daniel Molin. 

Progressionsfri överlevnad är den tid som går utan att patientens sjukdom förvärras. 

Opdivo rekommenderas som monoterapi för vuxna som fått återfall eller vars sjukdom fortsatt att utvecklas trots en autolog stamcellstransplantation och behandling med brentuximabvedotin.

Klassiskt Hodgkins lymfom – där elakartade tumörer uppstår i lymfsystemet – drabbar uppemot 200 personer i Sverige varje år. Cirka 10 procent av patienterna får svårbehandlade former av sjukdomen. 

NT-rådet skriver att de två behandlingarna är kostnadseffektiva utifrån bedömningar av bland annat medicinsk effekt som gjorts av nationella vårdprogramgruppen för Hodgkins lymfom. 

Keytruda och Opdivo är så kallade immuncheckpointhämmare, vilket är en ny läkemedelsklass inom cancer och som bland annat revolutionerat behandlingen av malignt melanom. Enkelt förklarat höjer läkemedlen immunförsvarets förmåga att bekämpa tumören.

Läs mer

Stöd för immunkombo vid melanom 

Så många överlever med immunterapi 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev