torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Immunterapi förordas i samband med kirurgi

Publicerad: 28 november 2018, 08:46

NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting rekommenderar sjukvården att använda PD1-immuncheckpointhämmaren nivolumab (Opdivo) för att minska återfallsrisken efter operation av framskridet malignt melanom.

Ämnen i artikeln:

Malignt melanomLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det framgår av ett dokument som NT-rådet publicerade i går tisdag den 27 november.

Tidigare har immuncheckpointblockad vid malignt melanom bara rekommenderats vid framskriden sjukdom som inte går att operera. Men nu kan behandlingen alltså ges i tidigare skede, i så kallat adjuvant syfte.

Enligt NT-rådet kan 150 till 200 patienter årligen i Sverige vara aktuella för behandling.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om studien som ligger till grund för den nya rekommendationen, där 71 procent av nivolumabbehandlade patienter hade klarat sig utan återfall inom ett år, jämfört med 61 procent i en kontrollgrupp som fick immuncheckpointhämmaren ipilimumab (Yervoy). Se länk nedan.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV har nyligen bedömt att nivolumab är kostnadseffektivt på den aktuella indikationen.

Det konkurrerande läkemedlet Keytruda (pembrolizumab) har nyligen fått klartecken för motsvarande indikation av EU-myndigheten EMA men denna omfattas än så länge inte av någon rekommendation från NT-rådet.

Relaterat material

Nya möjligheter att bota malignt melanom

Immunterapi minskade återfall i melanom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev