Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Immunterapi räddar liv vid svår matstrupscancer

Publicerad: 4 juni 2021, 13:34

Patienterna i studien lottades till tre olika behandlingsalternativ i första linjen.

Foto: Getty Images

ASCO 2021. Vissa patienter med en särskild form av svårbehandlad matstrupscancer lever längre när immunläkemedel ges i första linjen – även utan cytostatika.


Ämnen i artikeln:

ASCOMatstrupscancerMedicinska nyheterSkånes universitetssjukhus

– Det är imponerande resultat som jag tror kommer förändra svensk praxis. I alla fall för patienter med en tumörbiologi som talar för att immunterapi kan göra nytta, säger David Borg som är överläkare inom GI-teamet vid onkologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund. 

Fynden gäller för en viss form av matstrupscancer som kallas esofaguscancer av skivepiteltyp. I Sverige är cancerformen sällsynt och David Borg uppskattar att cirka 30 patienter per år skulle kunna bli aktuella för behandling med immunläkemedlen som används i studien. Det handlar om nivolumab (Opdivo) och ipilimumab (Yervoy).

Läs även: Färre återfall i matstrupscancer med PD1-hämmare 

I den randomiserade fas 3-studien deltog 970 vuxna med avancerad esofaguscancer av skivepiteltyp som inte gick att behandla med kirurgi. De hade antingen fått återfall i sin sjukdom eller utvecklat metastaser. Patienterna i studien hade varierande nivåer av markören PD-L1 i sina tumörceller. 

Deltagarna lottades till tre olika behandlingsalternativ i första linjen. Den ena gruppen fick standardterapi i form av cytostatika, den andra nivolumab kombinerat med cytostatika och den tredje nivolumab plus ipilimumab. 

Även i svensk sjukvård är cytostatika första linjens behandling för patientgruppen. 

Det kombinerade primära effektmåttet var totalöverlevnad och progressionsfri överlevnad – alltså tiden som går utan att sjukdomen förvärras – hos patienter där nivån av tumörmarkören PD-L1 var 1 procent eller högre.

Resultaten visar att patienter med ett sådant uttryck av PD-L1 levde i:

* 15,4 månader i median om de fick nivolumab kombinerat med cytostatika.

* 13,7 månader i median när de behandlades med nivolumab plus ipilimumab.

* 9,1 månader i median med enbart cytostatika. 

– Mer än sex månaders förlängd medianöverlevnad är ett väldigt bra resultat. Det är också intressant att en kombination av två immunläkemedel var klart bättre än enbart cytostatika för dessa patienter, säger David Borg. 

Däremot blev det en tuff start för dem som enbart fick immunterapi, påpekar han.

– Fler dog med den behandlingen initialt än med cytostatika. Det går alltså sämre i början innan det vänder. Därför är det viktigt att välja ut vilka patienter som man tror kan ha störst nytta av immunterapi, säger David Borg. 

Gällande progressionsfri överlevnad sågs en statistiskt säkerställd förbättring för nivolumab kombinerat med cytostatika, jämfört med enbart cytostatika.

När data analyserades för alla randomiserade patienter sågs en längre överlevnad för dem som fått nivolumab tillsammans med cytostatika samt för dem som fått immunläkemedlen nivolumab och ipilimumab i kombination, jämfört med enbart cytostatika. Men siffrorna var inte lika höga som för patienterna med en viss nivå av tumörmarkören PD-L1. 

Andelen svåra biverkningar var liknande mellan de tre grupperna. Men fler patienter som fick nivolumab ihop med cytostatika valde att avsluta sin behandling. 

Nivolumab är en PD1-hämmare medan ipilimumab är en så kallad CTLA4-hämmare. Studien finansierades av läkemedelsbolaget Bristol Myers Squibb. 

Studien presenteras vid den pågående digitala kongressen ASCO.

Läs mer i abstract: 

Ian Chau med flera. Nivolumab (NIVO) plus ipilimumab (IPI) or NIVO plus chemotherapy (chemo) versus chemo as first-line (1L) treatment for advanced esophageal squamous cell carcinoma (ESCC): First results of the CheckMate 648 study. Abstract 4001.  

■ Följ vår rapportering från Asco 2021 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten. 

■ Följ all vår bevakning om medicinska studier och cancer.

Läs även:

Färre återfall i matstrupscancer med PD1-hämmare 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev