tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Inbjudan till lyxhotell gav böter

Publicerad: 5 oktober 2012, 10:45

Ett läkemedelsföretag för böter för sin inbjudan till ett cancersymposium på Floridas ”nyaste och mest luxuösa mötesplats”.


Det är företaget Janssen-Cilag AB som har gjort en inbjudan avsedd för svenska läkare om deltagande i ASCO 2012 Genitourinary Cancers Symposium, förlagd till Rosen Shingle Creek i Orlando, Florida. Enligt hotellet centrala Floridas  nyaste och mest luxuösa mötesplats , med tillhörande topprankad golfbana och ett fullservice-spa.

Läkemedelsföretagens branschorganisation Lif har en så kallade CO, Compliance officer, som beslutar om en plats för sådana konferenser är godtagbar. I flera tidigare beslut har CO konstaterat att inbjudningar till konferenscenter som är samlokaliserade med golfbanor inte är godtagbara. Praxis är också fastställd av NBL, Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation.

Mot den bakgrunden har informationsgranskningsmannen kommit framtill att inbjudan strider mot artikel 36 i Läkemedelsbranschens etiska regelverk.

Företaget agerade snabbt och ställde in arrangemanget för svenska läkare. Men Informationsgranskningsmannen anser att det faktum att läkemedelsbolaget kopierat in ett dokument i inbjudan med innebörden att arrangemanget skulle vara förenligt med de etiska riktlinjerna, är en försvårande omständighet. Det kostar Janssen-Cilag AB 90 000 kronor. Ett beslut som företaget överklagar.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev