Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Inga landsting når cancervårdsmålen

Publicerad: 22 April 2015, 05:52

Inte ett enda landsting når upp till de mål som finns för cancervården. En akut brist på specialistsjuksköterskor och vissa specialistläkare pekas ut som den främsta orsaken.


Cancerfonden har granskat hur väl landstingen når upp till de uppställda mål som finns för cancervården i de nationella vårdprogrammen, som Socialstyrelsen och sjukvården kommit överens om.

Det kan exempelvis vara att patienten ska få en bedömning av ett multidisciplinärt team eller att patienten ska genomgå en CT-röntgen innan en viss behandling.

Målen skiljer sig mellan olika diagnoser, men för varje diagnos finns en lista för "vad som måste göras".

Men det visar sig att inte ett enda landsting kan erbjuda medborgarna en fullgod cancervård.

– Inget landsting når alla mål och det drabbar patienterna, säger Jan Zedenius, överläkare, kirurg och vetenskapligt sakkunnig vid Cancerfonden.

Skillnaderna mellan olika diagnoser är dock stora. För bröstcancer, exempelvis, är skillnaderna förhållandevis små. Detta trots att bara tre av 21 landsting når samtliga mål som finns för denna diagnos.

– Men för exempelvis ändtarmscancer är skillnaderna betydligt större. Inte ett enda landsting når målen för denna diagnos, säger Jan Zedenius.

TT: Men målen kanske är svåra eller omöjliga att nå?

– Nej, det tycker jag inte. Och det visar det faktum att en del landsting når vissa mål, medan andra når andra mål. Men inget enskilt landsting når alla mål.

Även väntetiderna skiljer sig kraftigt åt. I ett landsting kan väntetiden för en viss typ av behandling vara 20 dagar, medan patienterna kan tvingas vänta i 60 dagar för exakt samma behandling i ett annat.

– Det är inte acceptabelt, säger Jan Zedenius.

Den främsta orsaken till att landstingen har svårt att nå målen, säger han, är en akut brist på vissa särskilda kompetenser.

– Det saknas bland annat specialistsjuksköterskor, patologer, vissa röntgenläkare.

TT: Hur ska man komma tillrätta med problemet?

– Vi efterlyser ett nationellt grepp. Man måste säkerställa kompetensförsörjningen, något som landstingen uppenbarligen inte klarar av.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev