Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Inget samband mellan selen och cancer enligt stor studie

Publicerad: 9 december 2008, 13:43

Inget samband mellan selen och cancer enligt stor studie

Foto: Foto: Photos.com

Tidigare studier har gett förhoppningar om att selen ska ge en minskad risk för prostatacancer. Nu visar den stora europeiska EPIC-studien att det inte finns något samband.


EPIC-studien – European prospective investigation into cancer and nutrition – är den hittills största som har gjorts när det gäller att utröna kopplingen mellan selen och prostatacancer.

Omkring 600 000 européer har mellan år 1992 och 2000 svarat på frågor om vanor och lämnat blodprov. Personerna som nu undersökts ingick i en delpopulation av medelålders män från bland annat Sverige och Tyskland, skriver Svenska Dagbladet.

Resultaten, som publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, bygger på data från en grupp män med prostatacancer som jämförts med en kontrollgrupp under i genomsnitt 4,3 år. Koncentrationen av selen i blodet visade sig inte ha någon koppling till förekomsten av prostatacancer.

– Över huvud taget är jag mycket misstänksam mot alla påståenden om att enskilda mikronäringsämnen skulle ha olika hälsofördelar. De data vi får fram, och inte bara i den här studien, tyder på att energibalansen och BMI är mycket viktigare för att förebygga exempelvis prostatacancer, säger Göran Hallmans, professor i näringsforskning vid Umeå universitet och medförfattare till studien, till Svenska Dagbladet.

Läs mer:

Abstract online i Amercan Journal of Clinical Nutrition

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev