Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Inställda canceroperationer anmäls enligt lex Maria

Publicerad: 25 April 2008, 14:34

Universitetssjukhuset i Lund ska anmäla några fall av operationer som skjutits upp till följd av Vårdförbundets strejk enligt lex Maria, uppgav medier i morse.


– Det handlar bland annat om svårt cancersjuka patienter som egentligen borde opereras omedelbart men där det går att vänta någon dag. Men om en vecka kanske det är för sent, säger sjukhusets informationsansvarige Per Längby, till Helsingborgs Dagblad.

Samtidigt hävdar Vårdförbundet att Region Skåne medvetet ställer in canceroperationer för att vända opinionen till sin fördel.

Medan bröstcancerpatienter fått sina inbokade operationer inställda har planerade operationer på patienter som inte har livshotande sjukdomar genomförts, anser facket.

– Arbetsgivaren tycks vara ute efter att få medial uppmärksamhet, säger Vårdförbundets ordförande i Skåne, Pia Arndorff, till Sydsvenskan.

Efter förhandlingar på onsdagen gick Vårdförbundet med på att öppna en vårdavdelning med 20 platser vid Helsingborgs lasarett för cancerpatienter. Pia Arndorff säger också att det finns både operationsutrymme och vårdplatser i Blekinge och Kronoberg.

Sjukhuset dementerade på fredagseftermiddagen att en lex Maria-anmälan var aktuell.

Lund dementerar om lex Maria

Relaterat material

Allt om Vårdförbundets strejk här på dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev