Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Inte bara mutationer gör cancerceller mer olika

Publicerad: 14 december 2012, 15:28

Trots att cancerceller har samma arvsmassa kan de svara olika på cellgifter, enligt en ny studie i Science. Fyndet kan utmana den gängse bilden av att mutationer driver utvecklingen av cancerceller.


Det är forskare i Toronto som följt utvecklingen av mänskliga tarmcancerceller som i upprepade transplantationer förts vidare från möss till möss.

Cancercellerna märktes bland annat genom infektion av ett speciellt virus så att forskarna kunde följa celler som härstammade från 150 ursprungliga celler.

Resultaten visar att de olika cancercellerna förblev genetiskt stabila efter de upprepade transplantationerna. Men trots det fanns det stora skillnader i hur cancercellerna förökade sig och om de klarade av cellgiftsbehandling.

Forskarna konstaterar att de celler som överlevde cellgiftsbehandling var tidigare vilande celler men som kunde aktiveras och göra att tumören fortsatte växa.

Enligt forskarna indikerar resultaten att det finns andra faktorer än mutationer som gör att tumörceller kan ändra sitt beteende, till exempel så kallade epigenetiska faktorer och signaler från omgivningen.

Läs abstract till studien:

Antoinija Kreso med flera. Variable Clonal Repopulation Dynamics Influence Chemotherapy Response in Colorectal Cancer. Science, publicerad online den 13 december 2012. DOI: 10.1126/science.1227670

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev