fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Invasiv bröstcancer upptäcks i onödan av mammografi

Publicerad: 24 november 2008, 21:00

Mammografiscreening kan leda till överdiagnos av bröstcancrar som annars spontant hade tillbakabildats. Det är slutsatsen i en ny norsk studie.


I länder där mammografiscreening för bröstcancer har införts har antalet diagnostiserade fall av sjukdomen ökat. Det är bakgrunden till en ny studie som utförts av forskare vid bland annat Folkhelseinstituttet och Ullevål universitetssykehus i Oslo.

I undersökningen jämförde forskarna insjuknandet i invasiv bröstcancer i två jämnåriga grupper av norska kvinnor före och efter införandet av ett screeningprogram.

I den ena gruppen, screeeninggruppen, ingick kvinnor, som inbjöds till tre screeningtillfällen vart annat år mellan år 1996–2001. I den andra gruppen, kontrollgruppen, ingick kvinnor som under åren 1992–1997 skulle ha inbjudits till screening om det då funnits något screeningprogram. Alla kvinnor i kontrollgruppen inbjöds till en så kallad prevalensscreening i slutet av observationsperioden.

Kvinnorna i studien var alla 50–64 år i början av respektive observationsperiod.

Resultaten som i dag måndag publiceras i tidskriften Archives of Internal Medicine visar att insjuknandet i bröstcancer var 22 procent högre i gruppen som screenats aktivt jämfört med i kontrollgruppen.

Enligt forskarna verkar det som att vissa bröstcancrar som upptäcks genom upprepad mammografiscreening under den aktuella perioden inte hade upptäcks av ett enstaka screeningtillfälle vid slutet av perioden. De menar att detta troligen beror på att vissa av tumörerna har tillbakabildats.

Forskarna framhåller att deras studieresultat inte påverkar debatten om huruvida mammografiscreening minskar dödligheten i bröstcancer. I stället skriver de att deras fynd ger nya insikter om screeningens största nackdel, nämligen upptäckten och behandlingen av tumörer som annars skulle ha tillbakabildats spontant.

Archives of Internal Medicine, 2008; 168: 2311–2316

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev