Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Iressa lika bra som cellgift

Publicerad: 21 november 2008, 01:00

Behandling med läkemedlet Iressa ger lika bra överlevnad som cellgifter hos patienter med icke småcellig lungcancer som tidigare behandlats för sjukdomen. Det visar en ny studie som publiceras i dag, fredag.


Iressa (gefitinib) är en så kallad tyrosinkinashämmare som ges oralt. Tidigare fas 2-studier har pekat på att preparatet är effektivt och mindre giftigt än kemoterapi hos patienter med icke småcellig lungcancer.

Nu har forskaren Edward Kim vid Anderson Cancer Center i Houston, USA, med kollegor genomfört en fas 3-studie där de jämfört behandling med dels Iressa, dels med cellgiftet docetaxel hos patienter som tidigare behandlats med platina.

1 433 patienter från 24 länder med lokalt avancerad eller metastaserad icke småcellig lungcancer ingick. Deltagarna randomiserades till två grupper: 723 patienter behandlades med gefitinib och 710 patienter med docetaxel.

Resultaten, som publiceras i dag i tidskriften Lancet, visade att gefitinib inte hade sämre effekt än docetaxel när antalet dödsfall och livslängd jämfördes mellan grupperna.

Forskarna har även studerat bieffekter av läkemedlen. De vanligaste sidoeffekterna av gefitinib var hudutslag, acne och diarré, medan neutropeni, brist på neutrofiler, kraftlöshet och håravfall var mest förekommande hos patienter behandlade med docetaxel.

Studien har finansierats av Astra Zeneca som marknadsför Iressa och som i maj lämnade in ansökan om godkännande av läkemedlet för marknadsföring inom EU.

Andrea Björkman

Lancet, publicerad online den 21 november

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev