Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Ivo klandrar Karolinska för dödsfall i cancerkö

Publicerad: 14 september 2018, 14:30

Foto: Karolinska universitetssjukhuset

Ivo klandrar Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för den långa kötiden som ledde till att en cancerdrabbad man senare avled.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetpankreascancer

Dagens Nyheter har skrivit om fallet flera gånger. Mannen remitterades från Norrtälje sjukhus till Karolinska universitetssjukhuset. Det fanns en höggradig misstanke för cancer i bukspottkörteln. Den 1 augusti 2017 fick han besked om att han hade cancer, och att den skulle opereras så fort som möjligt.

Men operationen planerades först till den 18 september. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterar i sitt utslag över det klagomål som lämnats in av familjen att "den vård och behandling patienten fick på Karolinska universitetssjukhuset inte varit adekvat då väntetiden från höggradig misstanke om cancer till planerad operation var för lång".

Vid tiden för operation hade mannen flyttats till Danderyds sjukhus och hans allmäntillstånd ansågs vara för svagt för att klara av ingreppet. Han avsade sig all behandling och avled knappt tre veckor senare, rapporterar Dagens Nyheter.

Relaterat material

Karolinskas missade operationer utreds som brott

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev