onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Jakt på rätt kombinationsbehandling vid njurcancer

Publicerad: 7 juni 2017, 09:00

Ulrika Stierner, onkolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Carl-Magnus Hake

Årets kongress bjöd inte på några omvälvande nyheter vid framskriden njurcancer men väl ledtrådar till möjliga framtida kombinationsbehandlingar. Det framhåller onkologen Ulrika Stierner.

Ämnen i artikeln:

ASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det har varit svårt att hitta tillräckligt skonsamma tillägg vid första linjens behandling tillsammans med tyrosinkinashämmare. Fram tills nu har resultatet blivit för mycket biverkningar, så man har i stället fått ge läkemedlen efter varandra i stället när det ena slutat fungera, säger hon.

På årets kongress presenterades ytterligare en studie som visade på denna problematik, när tyrosinkinashämmaren pazopanib (Votrient) tillsammans med en PD1-hämmare gav för mycket biverkningar.

Det kom dock mer positiva signaler från en fas 1-studie där kombinationen av tyrosinkinashämmaren axitinib och PD-L1-hämmaren avelumab visade på hög aktivitet samtidigt som biverkningarna framstod som hanterliga.

– Sannolikt beror detta på att axitinib är mer selektiv än andra tyrosinkinashämmare, säger Ulrika Stierner.

Positiva signaler kom också från en fas 2-studie där kombinationen av VEGF-hämmaren bevacizumab (Avastin) och PD-L1-hämmaren atezolizumab jämfördes med tyrosinkinashämmaren sunitinib (Sutent).

– Det ska bli spännande att se resultat från fas 3-studier med de här kombinationerna. Teoretiskt kan det finnas synergieffekter som gör tumörer mer sårbar för immunterapi, säger Ulrika Stierner.

Hon lyfter också fram en diskussion kring vilken behandling man ska välja i andra linjen efter att en första tyrosinkinashämmare slutat fungera.

– Här finns två alternativ, immunterapi med nivolumab eller tyrosinkinashämmaren cabozantinib. Budskapet på en utbildningssession var att man sett bra effekt med det senare läkemedlet vid lever- och skelettmetastaser, medan nivolumab kan vara att föredra till patienter som har haft mycket biverkningar av tyrosinkinashämmare och till kardiovaskulärt sköra patienter. Det låter rimligt, säger Ulrika Stierner

Ett område som är på stark frammarsch handlar om att använda blodprov, vätskebiopsier, för att följa tumörutveckling i stället för konventionella vävnadsprov från tumören.

– Känslan är att detta kommer att få mycket stor betydelse i framtiden. Detta är speciellt intressant vid njurcancer eftersom denna cancerform visar på ovanligt stor så kalla intratumoral heterogenicitet. Om du tar ett prov från tumören är det långt ifrån säkert att det speglar tumörmarkörer från andra delar av tumören, säger Ulrika Stierner.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev