Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Joe Biden vill öka samarbete mellan cancerforskare

Publicerad: 7 juni 2016, 06:17

Delning av forskningsdata och snabbare rekrytering av patienter till kliniska studier. Det är två av hörnpelarna i USA:s nya satsning på cancerforskning. På måndagen talade vice presidenten Joe Biden om sina visioner för projektet.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Under ebolaepidemin lyckades vi samla ihop tiotals miljoner dollar och hela den amerikanska militären för att världshälsoorganisationen inte klarade av situationen. Det är på samma akuta sätt som vi måste se på cancer, sade han på måndagen inför tusentals entusiastiska åhörare på Asco-kongressen.

Det var i januari som Joe Biden blev utsedd av president Barack Obama att leda ett ”cancer moonshot”. Målet är att ”fördubbla hastigheten i framsteg mot en bot” – tio år av framsteg i cancerforskningen ska ske på fem år.

Under sitt tal berörde han den stora utmaningen som cancerforskningen står inför.

– Det finns mer än 200 sorters cancer, det finns det inte för diabetes eller hjärtsjukdom, sade Joe Biden som menade att onkologer och andra cancerläkare har en unik roll.

– Mer än några andra specialiteter utforskar ni det okända tillsammans med era patienter, sade han.

Det finns dock flera skäl till optimism, menade vice presidenten och nämnde flera av de kraftfulla nya forskningstekniker som kommit de senaste åren och inte minst framstegen inom immunterapi. Och politiskt verkar det också finnas enighet.

– Cancer är snart sagt den enda fråga som demokrater och republikaner kan samarbeta om. Det är inget skämt, sade han.

Under talet berörde han några av de prioriterade områdena i satsningen, bland annat samarbete kring forskningsdata, både från grundforskning och klinik. Som exempel nämnde han att han tidigare på dagen hade han invigt en stor satsning på cancergenomik på University of Chicago.

– Den här databasen ska vara öppen för alla, så att olika forskare ska kunna analysera uppgifterna från sina perspektiv, sade Joe Biden.

När det gällde rekrytering av patienter till kliniska prövningar ville han se nya angreppssätt.

– Ingen ska behöva avstå från att vara med i en klinisk prövning för att de inte har råd med bensin för att ta sig dit eller ha en barnvakt hemma vid, sade Joe Biden.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev