torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Kaffe kan medföra positiva hälsoeffekter

Publicerad: 23 november 2017, 11:42

Bildbyrån

Det är troligare att ett dagligt intag av kaffe gynnar hälsan än skadar den, enligt en ny studie i tidskriften BMJ.


Nu har ännu en studie publicerats med målet att gå till botten med hälsoeffekterna av kaffe. I en sammanställning av drygt 200 studier drar forskare från University of Southampton slutsatsen att kaffe i måttliga mängder inte verkar skadligt.

Forskarna utesluter inte att kaffe kan kopplas till positiva hälsoeffekter men att det i dag saknas studier som bevisar orsak och verkan. Baserat på studiens observationsdata förknippas kaffe med lägre risk för hjärtsjukdomar, diabetes, demens, leversjukdomar och vissa former av cancer jämfört med att inte dricka kaffe över huvud taget. Tre koppar om dagen är den idealiska mängden enligt studien.

Kaffe bör dock undvikas av gravida kvinnor eller kvinnor med ökad risk för frakturer. Forskarna betonar att evidensen är av låg kvalité och rekommenderar att effekterna av kaffe i framtiden bör säkerställas i randomiserade kontrollerade studier.

Susanna Larsson, docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet, tror inte att det är realistiskt att sådana studier kommer genomföras i framtiden.

– Dels tar det många år för de flesta sjukdomarna att utvecklas och då ska en grupp dricka kaffe och en inte dricka kaffe under perioden. Det är svårt att få människor att avstå kaffe för att de ska vara med i en studie som spänner sig över många år. Det skulle dessutom bli jättedyrt, säger hon.

Läs mer i abstract:

Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes, British Medical Journal, publicerad online den 22 november 2017. DOI: 10.1136/bmj.j5356

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev