Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Kapad övertid betalar för nya medarbetare

Publicerad: 24 januari 2020, 14:00

”Vi har kunnat lägga om våra processer inne på labbet och jobba lite smartare”, säger enhetschefen Ingela Pirttilä (mitten) på patologen, som har fått en friskare och gladare personal. Här tillsammans med medarbetarna Sophia Godau, Oraphan Langborg och Maria Sedin.

Foto: Mats Andersson/Bildbyrån

Att anställa fler behöver inte kosta mer. Patologen på Sundsvalls sjukhus räknade ut att sjukfrånvaron tillsammans med kostnaden för övertid motsvarade ungefär fyra årsarbetare.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Kostnaden för de här fyra personerna gör inga stora utslag i budgeten. Däremot har vi kunnat lägga om våra processer inne på labbet och jobba lite smartare, säger enhetschefen Ingela Pirttilä.

Allt började när hon tog över som enhetschef i maj 2016. Då hade hon jobbat i olika befattningar på Sundsvalls sjukhus i över 40 år. Ingela Pirttilä, som är operationssjuksköterska från början utan labbakgrund, beskriver hur hon kom till en arbetsplats med uppgiven stämning.

– Bara känslan av att komma till jobbet varje dag och veta att vi var underbemannade... Man blir inte motiverad. Min personal var utmattad och man kunde med blotta ögat se att vi hade en kö med prover inne på labbet, säger hon.

Det är till labbet som vävnadsprover kommer för analys, till exempel cancerprover. På labbet snittas vävnadsproverna i supertunna skivor som läggs upp på särskilda utstryksglas för analys av patologerna. Deras svar ligger sedan till grund förvilken behandling som läkaren sätter in.

För fyra år sedan låg svarstiderna på i genomsnitt 28 dagar och den korta sjukfrånvaron på avdelningen var uppe i nära 16 procent. Nu är svarstiderna nere på drygt sex dagar medan sjukfrånvaron ligger på strax över 1 procent.

Vad har hänt?
– Jag kikade på kostnaden för sjukfrånvaron och kostnaden för övertid och räknade fram att det motsvarade ungefär fyra årsarbetare. Jag hade kostnader för att jag inte hade personal, så jag rekryterade, säger Ingela Pirttilä.

Dessutom gjordes två förändringar inne på labbet för att förbättra arbetsmiljön. Först köptes det in en helt automatiserad färgmaskin, som färgar vävnader inför analysen.

– Den mer manuella hanteringen innan var att man färgade glasen i en maskin, monterade täckglasen i en annan maskin och sedan var man tvungen att torka i värmeskåpet. Nu lägger man glasen på en bricka, lägger in den i maskinen och ett slag senare kommer det ut en bricka som innehåller färdigmonterade och färdigfärgade glas, säger Ingela Pirttilä.

Förändring nummer två var att labbet numera registrerar prover även på kvällen.

– Vi lade om schemat lite så att två personer alltid jobbar till klockan 17 i stället för till klockan 16. När sista svängen kommer med prover på eftermiddagen kan man starta delar av labbprocessen redan då, och tjäna tolv timmar från kväll till morgon,säger Ingela Pirttilä.

Medarbetarsamtal visar att det är en stor skillnad att gå till jobbet på patologen i Sundsvall i dag jämfört med för fyra år sedan.

– Alla mår bättre och man bryr sig om varandra. Vi har korta svarstider och en personal som trivs, säger Ingela Pirttilä.

Vad har varit största utmaningen?
– Att få acceptans i budgeten. Tidigare låg de fyra extra tjänsterna inte i personalbudgeten utan i driftsbudgeten. Jag sökte till budget 2017, fick inget tillskott. Jag sökte till budget 2018, fick inget tillskott. Så sökte jag till budget 2019 och då fick jag pengar. Så nu har jag budget för hela min personal, säger Ingela Pirttilä.

Relaterat material

Lång väntan på cancerprov

Dubbel vinst när bilder  delas mellan kliniker

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev