Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Karolinska: Cancerpatienter slipper lång väntan

Publicerad: 27 oktober 2017, 12:00

Enligt Karolinska universitetssjukhuset finns det i dag inga patienter med cancer i övre buken som behöver vänta mer än en månad på operation.


Sedan september har sjukhuset arbetat aktivt med att korta kötiderna för operation av cancer i övre delen av buken, det vill säga, bukspottkörtel, matstrupe, matsäck. Enligt ett pressmeddelande från sjukhuset har det nu gett resultat och i dag finns det bara en patient som har väntat i mer än 30 dagar. Anledningen till att den patientens vänta ska vara en annan medicinsk behandling måste föregå operationen.

– Vi har kunnat göra en särskild insats inom operation för cancer i övre buk tack vare att vi har samarbetat med andra avdelningar inom sjukhuset och andra sjukhus inom SLL. Vi har fördelat om resurser och optimerat. Vi har också utvecklat ett prognosverktyg som hjälper oss att bättre kunna överblicka patientflödet säger Karouk Said, patientområdeschef Övre buk på Karolinska universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.

Kön till operation byggdes upp under sommaren och i augusti i år hade 20 patienter väntat i mer än 30 dagar. Dagens Medicin har tidigare rapporterat att tolv patienter inte opererats inom de 36 dagar efter diagnos, vilket är rekommenderat. Av de tolv fallen har tre föranlett lex Maria-anmälningar.

Relaterat material

Cancerpatienter opererades för sent

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev