Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Karolinskas ledning larmades om cancerköerna

Publicerad: 20 juni 2018, 10:56

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Flera personer i ledningen för Karolinska universitetssjukhuset kände till att människor riskerade att dö på grund av de växande köerna inom cancervården förra sommaren, skriver Dagens Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetMelvin Samsompankreascancer

Dagens Nyheter har tagit del av mejl som skickats från verksamhetsföreträdare till personer i ledningen med larm om riskerna för patienterna och den svåra bemanningssituationen. Även sjukhusdirektör Melvin Samsom var underrättad om risker för oacceptabla cancerköer.

Den externa utredning som läkaren Anders Milton har gjort av cancerköerna kom fram till att 60 cancerpatienter opererades för sent på Karolinska universitetssjukhuset förra året, varav tolv kan ha lidit skada av förseningarna.

Redan i april kunde man se att sommarsituationen skulle bli problematisk, konstateras i utredningen, vilket också framgår av de mejl Dagens Nyheter granskat.

Den 21 juni förra året skickar en verksamhetschef ett mejl till fem höga chefer och varnar för att 120 patienter med lever- och pankreascancer inte kommer få sina operationer i tid och att ”en del av dessa kommer att avlida under väntetiden.” Skribenten skriver vidare att ”läkarna anser inte att de kan ta det medicinska ansvaret för patienterna under rådande omständigheter.”

Flera av de informerade sitter i ledningen, men få av mejlen är riktade till sjukhusdirektör Melvin Samsom. Enligt Anders Miltons utredning var Melvin Samsom inte tillräckligt informerad om situationens allvar. Men enligt uppgifter till Dagens Nyheter fick han ta del av de kontinuerliga larmen.

– Min bedömning är att sjukhusdirektören fick besked om att det var problem. Han var också cc: ad på några av de här mejlen, säger Anders Milton nu till DN.

Men enligt Anders Milton ska Melvin Samsom senare ha pratat med de berörda cheferna och fått beskedet att de höll på att lösa frågan.

Sjukhusdirektören erkänner att han underrättats.

– Men de visade inte ”röd flagg”, det vill säga de signalerade inte att det inte fanns någon lösning, säger han till tidningen.

Relaterat material

Karolinska borde ha bett om hjälp

Karolinskas missade operationer utreds som brott

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev