lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Karolinskas missade operationer utreds som brott

Publicerad: 29 januari 2018, 16:20

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Efter att flera personer som stått i kö till operationer vid Karolinska universitetssjukhuset inte blivit opererade i tid – och två av dem avlidit – har nu åklagare inlett en förundersökning.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Brottsrubriceringen är vållande till annans död, grovt brott. Nu kommer jag att titta på de handlingar som finns för att se hur vi ska gå vidare, säger vårdåklagare Jennie Nordin vid Västerorts åklagarkammare till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen är det Paul Beijnes, som arbetar som förundersökningsledare vid polisområde Stockholm Syd, som på eget initiativ upprättat en polisanmälan.

– Jag har läst DN:s reportage och vi har en skyldighet att upprätta en anmälan då det finns anledning att anta att brott som faller under allmänt åtal har begåtts. Här tycker jag att det är ganska tydligt. Jag tycker att det är konstigt att det inte redan fanns en polisanmälan, säger Paul Beijnes till Dagens Nyheter.

Förundersökningen gäller tre personer som inte opererats i tid och där Karolinska universitetssjukhuset även har gjort anmälningar enligt lex Maria. Ingen person är delgiven misstanke om brott men Paul Beijnes uppger för tidningen att det går att ”skönja att det finns personer som bär ett tydligt ansvar”.

Relaterat material

Cancerpatienter opererades för sent

Karolinska: Cancerpatienter slipper lång väntan

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev