Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Karolinskas operationer på sparlåga

Publicerad: 23 februari 2018, 13:27

Operationskapaciteten vid centraloperation i Karolinska Solna riskerar att minska med 26 procent med längre köer till cancerkirurgi som följd.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKS

– Sifforna stämmer om vi inte hittar ökad kapacitet, vilket är osannolikt. Under början av året har ett antal medarbetare tyvärr valt att sluta hos oss, säger David Konrad, chef för perioperativ vård och intensivvård vid Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Nyheter.

Efter att tidningen publicerat sina uppgifter verkar David Konrad dock ändra sig och i ett uttalande på sjukhusets hemsida säger han senare under dagen att: ”Vi bedömer det dock som osannolikt att vi kommer att behöver drar ner kapaciteten till denna nivå”.

Bakom den eventuella neddragningen ligger det faktum att sju tjänster för operationssjuksköterskor inte har tillsatts efter de vakanser som uppstått den senare tiden. De vakanta tjänsterna motsvarar 49 operationssalsdagar som i sin tur motsvarar en minskad kapacitet med 26 procent.

Centraloperation i Solna är en av fem operationsenheter i Solna och den eventuella neddragningen blir aktuell från och med vecka tio.

Enligt uppgifter på Karolinskas hemsida arbetar sjukhuset bland annat med att försöka återanställa operationssjuksköterskor, introducera en ny arbetstidsmodell, anställa operationsundersköterskor samt att upphandla extern operationskapacitet.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News