måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Kartläggning av pankreascancer

Publicerad: 27 februari 2015, 13:52

I en ny kartläggning av dna hos pankreascancer anser sig forskare kunnat se att det finns fyra olika typer av cancern.


I en ny kartläggning av dna hos pankreascancer anser sig forskare kunnat se att det finns fyra olika typer av cancern.

Att studera mutationer vid olika cancerformer är ett aktivt forskningsområde runt om i världen och nu kommer nytt kapitel om pankreascancer. Cancer i bukspottkörteln, pankreas, är en av de mest aggressiva formerna av cancer och generellt är prognosen dålig. Medianöverlevnaden är bara 6 månader efter diagnos och femårsöverlevnaden är lägre än 5 procent, siffror som inte förändrats under de senaste 50 åren.

Studien är den hittills mest omfattande beskrivningen av de genetiska förändringar som finns hos pankreascancer. Tumöreller från 100 olika cancerpatienter användes och forskarna kunde se fyra olika huvudgrupper av cancerformer – de vars celler med stabil, lokalt omflyttad (locally rearranged), utspridd (scattered) eller instabil dna.

Forskarna hoppas att man genom klassificeringen ska kunna få ledtrådar till att målstyra framtida läkemedelsbehandling. Dessutom ger resultaten en möjlighet att bättre förutsäga vilka befintliga behandlingar som är effektiva på en viss sorts cancer, till exempel platinabaserad cytostatika.

I ett pressmeddelande från University of Glasgow säger professor Andrew Biankin, en av forskarna i studien, att resultaten öppnar möjligheter för mer individbaserad behandling av pankreascancer.

Här kan du läsa abstract till studien:

Nicola Waddell med flera. Whole genomes redefine the mutational landscape of pancreatic cancer. Nature 518, 495–501, DOI:10.1038/nature14169.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev