Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Kemoradioterapi före kirurgi undersökt vid pankreascancer

Publicerad: 4 juni 2018, 11:30

Geertjan van Tienhoven från Academic Medical Center i Amsterdam presenterade resultaten på Asco-kongressen vid en presskonferens under måndagen.

Foto: Lotta Fredholm

En preliminär analys av en studie från Nederländerna pekar på att patienter som kan opereras för bukspottkörtelcancer kan tjäna på att få både cytostatika och strålning före operationen. Men resultaten är inte tillräckliga för att ändra praxis i Sverige, enligt en expert.


Ämnen i artikeln:

pankreascancerASCO

– Alla sätt som vi kan förbättra prognosen vid denna mycket tuffa är diagnos är välkomna. I Sverige använder vi sällan strålning alls i denna behandlingssituation. Detta är intressanta data men jag vill se en mer fullständig analys och gärna bekräftelse från andra studier innan fynden skulle påverka behandlingen här, säger Bobby Tingstedt, kirurg vid Skånes universitetssjukhus i Lund och ordförande i Nationella vårdprogramgruppen för bukspottkörtelcancer.

I den nya studien lottades 246 patienter som gick att operera – och därmed hade en chans att bli botade från sin sjukdom – till att få strålning och cytostatika före operationen eller som mer brukligt att enbart få cytostatika efter operationen.

Totaldosen av cytostatika var lika stor i bägge grupper.

Resultaten, som lyfts fram av arrangörerna av Asco-kongressen, pekade först på en säkerställd överlevnadsfördel på i snitt 3,5 månader med att ge strålning och cytostatika före operationen. Men vid en senare analys hade denna fördel tappat sin statistiska signifikans.

Forskarna bakom studien lyfter dock fram att det fanns en större skillnad för undergruppen patienter, ungefär tvåtredjedelar av samtliga, som verkligen gick att operera. Här var medianöverlevnaden i respektive grupp betydligt större och dessutom statistiskt säkerställd

Bobby Tingstedt påpekar att han återigen vill se en mer komplett analys av materialet.

– Detta är en relativt liten studie där det än så länge finns en osäkerhet kring resultaten. Det är fullt möjligt att det ”kan finnas” något här. Att ge preoperativ behandling vid strålning och cytostatika fungerar ju vid flera andra diagnoser. Jag skulle dock gärna vilja se principen undersökt med lite tuffare cytostatikaregim av typen Folfirinox som vi ger i Sverige, säger han.

Referens:

Geertjan van Tienhoven med flera. Abstract LBA4002: Preoperative chemoradiotherapy versus immediate surgery for resectable and borderline resectable pancreatic cancer (PREOPANC-1) : A randomized, controlled, multicenter phase III trial.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

pankreascancerASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev