Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Kerstin Wigzell hoppas på en svensk cancergeneral

Publicerad: 5 mars 2009, 09:57

I Storbritannien har regeringen utsett en ”cancertsar”. Utredaren Kerstin Wigzell hoppas nu på att Sverige får en motsvarande funktion.


Vilka av förslagen i cancerstrategin som blir verklighet ska bestämmas i en överenskommelse mellan staten och sjukvårdshuvudmännen. 

En viktig fråga blir hur strategin följs upp. Själv ser gärna Kerstin Wigzell en konstruktion som liknar den brittiska cancerplanen. Där har en särskilt utsedd läkare, i media kallad ”cancertsar”, fått i uppdrag att fortlöpande stödja och driva på utvecklingen.        – Genomförandet måste bli uthålligt. Jag hoppas att sjukvårdshuvudmännen via Sveriges Kommuner och Landsting kan utse en cancergeneral eller en grupp personer med ansvar för att stödja genomförandet. Uppföljningen av målen i strategin måste ske av en oberoende instans.

Många av förslagen behöver extra resurser för att genomföras. Var är behovet av  ”fräscha” pengar störst?

– Jag tycker att nivåstruktureringen i till exempel nya cancercentra är väldigt viktig för framtiden. Här tror jag att det behövs initiala investeringspengar. Men det behövs också pengar till forskning och vår föreslagna försöksverksamhet för mer patientfokuserad vård.

Vad i arbetet med strategin har överraskat dig?

– Det tog lång tid för mig att förstå att det inte redan gjordes hälsoekonomisk analys av rekvisitionsläkemedel på TLV, vilket man nu ska göra enligt vårt förslag.

Var väntar du dig mest diskussion?

– Förslaget om cancercentra kan vara kontroversiellt. Men man måste samarbeta och samordna kring vissa saker, även om vissa funktioner samlas på ett ställe och försvinner från ett annat.  

Vad har varit den tuffaste utmaningen i arbetet?


– Jag är besviken över att vi inte hann med en analys av den palliativa vården.

Läs utredningen:

"En nationell cancerstrategi för framtiden" (i PDF-format)

Relaterat material

Vänstern efterlyser mer pengar till cancerstrategin

Cancerfonden prisar Wigzell

Utredare vill satsa mer på förebyggande cancervård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev