Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Klartecken för immunterapi vid spridd bröstcancer

Publicerad: 3 december 2019, 14:24

Svenska kvinnor med en aggressiv form av bröstcancer får nu hopp om effektivare behandling. NT-rådet rekommenderar regionerna att erbjuda vissa kvinnor immunterapi.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerLäkemedel

Hösten 2018 kom en studie i New England Journal of Medicine (NEJM) som för första gången visade effekt av immunterapi vid obehandlad och spridd trippelnegativ bröstcancer. Dagens Medicin rapporterade om studien när den kom.

Med anledning av de nya rönen har Sveriges Kommuner och Regioners experter i Rådet för nya terapier, NT-rådet, kommit med nya rekommendationer om behandling vid bröstcancer.

NT-rådet rekommenderar att kvinnor som får återfall i trippelnegativ bröstcancer och har en PD-L1-positiv tumör får immunterapi.

Onkologen Freddi Lewin är ordförande i Nationella arbetsgruppen för cancerläkemedel och adjungerad ledamot i NT-rådet. Han är glad över den nya behandlingen.

– Fram tills nu har vi saknat bra behandlingsalternativ för de kvinnor som får återfall, säger han i en kommentar på janusinfo.se.

Enligt Freddi Lewin kan terapin i vissa fall förlänga kvinnornas liv med flera år.

I studien i NEJM kombinerades Tecentriq (atezolizumab) och cytostatikumet nab-paklitaxel. NT-rådet rekommenderar i stället Tecentriq och paklitaxel. Paklitaxel är ett billigare alternativ och NT-rådet ser preparaten som likvärdiga.

Spridd trippelnegativ bröstcancer drabbar främst kvinnor mellan 40 och 50 år. Risken för återfall är högre än för andra former av bröstcancer. NT-rådet räknar med att mellan 100 och 200 svenska kvinnor per år är aktuella för immunterapin. Den ska då ges så länge patienterna har nytta av den och tål den.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

BröstcancerLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev