Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Klartecken för lutetiumbehandling av prostatacancer

Publicerad: 19 oktober 2022, 13:10

Bilden visar hantering av radioaktiva läkemedel vid Novartis radioisotoplaboratorium i Saluggia, Italien.

Foto: Novartis

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar godkännande av det radioaktiva läkemedlet Pluvicto för behandling av framskriden prostatacancer.

Ämnen i artikeln:

ProstatacancerNovartisLäkemedelEMAToppnyheterToppnyheter Cancer

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Läkemedlet kommer därmed bli det första på marknaden som bygger på en uppmärksammad radioaktiv verkningsmekanism: prostatacancercellerna utsätts målinriktat för radioaktiv strålning via en substans som binder till membranbundna PSA-molekyler. Radioaktiviteten kommer från en isotop av grundämnet lutetium.  

Förra året visade en fas 3-studie att behandlingen kunde ge i median fyra månader extra överlevnad till redan tungt behandlade patienter. 

Läs också: Patentutgång på prostatacancerläkemedel kan spara hundratals miljoner 

Indikationen för Pluvicto blir behandling av patienter med kastrationsresistent prostatacancer som redan fått behandling med nyare typer av hormonläkemedel och taxanbaserad cytostatika. Tumören måste vara positiv för prostataspecifikt membranantigen, vilket de flesta tumörer är.

Det generiska namnet på läkemedlet var tidigare lutetium-177-PSMA-617 men är numera lutetium (177Lu) vipivotid tetraxetan. 

För att läkemedlet ska få officiellt marknadsgodkännande måste först EMA:s rekommendation klubbas igenom av EU-kommissionen. En eventuell bred användning i svensk sjukvård blir sannolikt avhängig en positiv rekommendation av NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Regioner.

Läkemedlet kommer att levereras ”färdigt” från tillverkaren, vilket i genomsnitt tar 14 dagar, berättar Tarje Bergdahl, nordisk medicinsk direktör för onkologi på Novartis. Det måste sedan användas inom 72 timmar. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev