Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Klartecken för tidigare immunterapi vid lungcancer

Publicerad: 20 mars 2017, 14:00

Foto: MSD

Vissa nyligen insjuknade patienter med spridd icke-småcellig lungcancer kan få behandling med immunterapiläkemedlet Keytruda (pembrolizumab), enligt ett beslut i dag från NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


Därmed möjliggörs att patienter kan få tillgång till den nya banbrytande formen av immunterapi tidigare i sjukdomsförloppet än vad som är fallet i dag.

Tidigare har NT-rådet gett klartecken för det konkurrerande immunterapiläkemedlet Opdivo (nivolumab) att användas i andra linjen, det vill säga efter att patienter slutat svara på en första behandling med cytostatika. Men beslutet i dag innebär att patienter kan få Keytruda i första linjen, utan att de först har prövat cytostatika.

Dock gäller detta inte alla patienter, utan enbart dem vars tumörer har ett uttryck av markören PD-L1 i minst 50 procent av tumörcellerna. Detta var nämligen inklusionskriteriet i den studie som redovisades i oktober förra året och som visade på förlängd överlevnad bland patienter som fått Keytruda jämfört med cytostatika.

Olika uppskattningar finns om hur många patienter det handlar om årligen i Sverige. Enligt NT-rådet rör det sig om runt 350 patienter som skulle vara aktuella för behandling varje år i landet.

Ytterligare ett villkor för NT-rådets rekommendation är att behandlingen avslutas efter 24 månader, oavsett om patienten klarat sig från att försämras i sjukdomen. Enligt en beräkning från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket skulle kostnadseffektiviteten då vara klart bättre, runt 750 000 kronor per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår, jämfört med om ingen så kallad stoppregel användes och motsvarande kostnad skulle vara runt 1,05 miljoner kronor. Dessa siffror är dock underskattningar och tar inte hänsyn till det upphandlade lägre priset som är hemligt.

Keytruda tillhör läkemedelsklassen PD1-immuncheckpointhämmare vilka ökar immunförsvarets förmåga att bekämpa vissa cancertumörer. Den här nya typen av behandling har uppmärksammats stort på sistone då den bland annat kan ge långvariga tumörsvar hos de patienter som svarar på behandlingen samtidigt som biverkningarna är lindriga.

Vissa patienter tros också bli långtidsöverlevare. Än så länge finns det dock inte tillräckligt mogna resultat för att bedöma sådana långtidseffekter för den nu aktuella indikationen i första linjen vid lungcancer.

Bakom Keytruda står läkemedelsföretaget MSD. Bristol Myers-Squibb, som står bakom Opdivo, hade hoppats på att även det läkemedlet skulle kunna användas i första linjen vid lungcancer, men i somras stod det klart att bolaget inte såg någon tydlig effekt i den kliniska prövning där man testat detta koncept.

Relaterat material

Immunterapi bättre än cytostatika vid lungcancer

Opdivo misslyckas i ny klinisk studie

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev