Cancer
”Knepet är att stråla och sedan vänta”
Publicerad: 22 mars 2012, 07:23
Bengt Glimelius höll en uppskattad föreläsning. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
ONKOLOGIDAGARNA. Skippa strålningen och behålla anus? En svensk nestor serverade publiken det senaste om rektalcancer.
Det var Bengt Glimelius, professor i onkologi vid Uppsala universitet, som tog med publiken på en historisk exposé över radioterapins roll i behandlingen av rektalcancer. Och bjöd på några framtidsvisioner.
Ett inledande sifferexempel fick illustrera att mycket hänt sedan han inledde sin karriär på 1970-talet. Då var han med och visade i studier att 30 procent av de svenska rektalcancerpatienterna fick lokalrecidiv. Allra sämst var hans eget sjukhus, Akademiska i Uppsala där 50 procent drabbades. I dag är siffran nere på 7 procent, tack vare bättre kirurgi och tillägg med strålbehandling.
Bengt Glimelius gick igenom en lång rad randomiserade studier om strålterapi vid rektalcancer och konstaterade att de visat på en baksida med behandlingen: den ger en ökad mortalitet på lång sikt. Ett känt fenomen inom cancersjukvården, konstaterade Bengt Glimelius.
Hans budskap var att strålterapi innan operation ger klart bättre effekt än efter operation, eftersom det blir färre tumörceller kvar som måste knäckas med kemoterapi. Det är också standard idag.
– Ska ni stråla – gör det före, inte efter, sade han bestämt till publiken.
Nästa steg i rektalcancerbehandlingen, spådde Bengt Glimelius, är att bara stråla tumörerna och inte operera över huvudtaget, vilket nu testas men bara för riktigt små tumörer som svarar bra på strålbehandling.
– Min dröm är att ge icke-kirurgisk behandling innan kirurgi - och sedan sluta med kirurgi. Men då är det viktigt att förhindra lokal tumörprogress. Knepet är att stråla och sedan vänta.
Fördelen med att avstå kirurgi är att rektalcancerpatienterna får ha kvar sitt anus. Svenska onkologer har en modell att använda strålterapi vid rektalcancer som anklagats av kolleger i andra länder för att inte bevara anus.
– Detta är ett område vi kommer följa noga framöver, avslutade Bengt Glimelius, som fick många uppskattande ord av åhörarna.
– Det du gjort tillsammans med din vapendragare Lars ”Pålle” Påhlman är Sveriges mest betydelsefulla bidrag till cancervården, sade en man i publiken.
Relaterat material
HANNA ODELFORS