Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Kolorektal cancer behandlas med plåster

Publicerad: 10 augusti 2016, 12:03

Bland möss som behandlades med plåstret skedde inga återfall i kolorektal cancer, enligt resultaten.

Foto: Thinkstock

Genom att fästa ett särskilt plåster på en kolorektal tumör minskar den i storlek, enligt nya försök på möss som publicerats i Nature Materials.


Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Det handlar om ett plåster av hydrogel som ger en lokal och kombinerad behandling i form av genterapi, cytostatikabehandling samt värmeablation av tumören. I plåstret finns bland annat nanopartiklar innehållandes små bitar av RNA vars mål är att tysta en särskild onkogen som hittas hos nästan hälften av alla patienter med kolorektal cancer. Plåstret innehåller också partiklar med cytostatika som frisätts när området värmestrålas.

Enligt resultaten ledde behandlingen till att möss med kolorektal cancer fick mindre tumörer. Det var en effekt som bestod över en längre tid vilket förbättrade djurens överlevnad, skriver brittiska och amerikanska forskare bakom studien.

Försök utfördes även på möss där man redan opererat bort tumören. Genom att fästa plåstret där tumören tidigare växt förhindrades nya cancerceller från att bildas på platsen, skriver forskarna. Bland möss som behandlades med plåstret skedde inga återfall i kolorektal cancer medan motsvarande siffran var 40 procent för kontrolldjur som inte fick terapin, enligt resultatet.

Forskarna ser hoppfullt på den nya metoden och planerar studier på större djur. Om även framtida försök visar på goda resultat kan tekniken bli aktuell för patienter, menar forskarna. I så fall skulle metoden exempelvis kunna användas för att minska tumörens storlek innan en operation, skriver de.

Läs mer i abstract:

João Conde med flera. Local triple-combination therapy results in tumour regression and prevents recurrence in a colon cancer model. Nature Materials, publicerad online den 25 juli 2016. Doi: 10.1038/NMAT4707

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev