Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Kombination gav god effekt vid Waldenströms makroglobulinemi

Publicerad: 5 juni 2018, 15:45

Tillägg med det nyare läkemedlet ibrutinib vid behandling med antikroppen rituximab bromsade förloppet vid den sällsynta blodsjukdomen Waldenströms makroglobulinemi, enligt en ny fas 3-studie.


Ämnen i artikeln:

HematologiASCO

– Den en bra genomförd studie som nog kommer att påverka behandlingsdiskussionen framöver, säger Lena Brandefors, hematolog vid Sunderby sjukhus utanför Luleå och ordförande i den nationella vårdprogramgruppen för sjukdomen.

Resultaten presenterades i fredags vid Asco-kongressen i Chicago och publicerades samtidigt i New England Journal of Medicine. 150 patienter från olika länder ingick i studien. En del hade inte tidigare fått behandling mot sjukdomen och en del hade haft återfall efter tidigare behandling.

Bland dem som lottats till att få kombinationen av de två läkemedlen hade 82 procent klarat sig utan återfall vid 30 månaders uppföljning. Motsvarande siffra i kontrollgruppen som bara fick rituximab var 28 procent. Enligt forskarna stod sig effekten av ibrutinib oavsett om patienterna hade fått återfall eller inte.

Enligt Lena Brandefors är i dag rituximab ofta tillsammans med cytostatika standardval i de aktuella behandlingssituationerna.

Hon tror att ibrutinib kan få en tydligare roll framöver, främst vid behandling vid återfall där läkemedlet i dag har en godkänd indikation. I så fall skulle det handla om kanske upp till 25 patienter årligen i Sverige, tror Lena Brandefors

– Ibrutinib verkar absolut vara ett bra tillskott, även om det nog behövs mer långtidsdata vid primärbehandling. Problemet är att det inte finns något subventionsbeslut från TLV, så i dagsläget är det få waldenströmpatienter som får tillgång till läkemedlet. Behandlingen hanteras olika på olika håll i Sverige, säger hon.

Bakom ibrutinib står företaget Janssen. Där säger kommunikationschefen Johan Dahlin att företaget hoppas att Waldenströms sjukdom också ska omfattas av subvention.

– I dagsläget har vi inte lämnat in underlag till TLV och det är därmed oklart om exakt tidslinje för när subvention kan komma att bli godkänd, säger han.

Waldenströms makroglobulinemi är en tumörform som utvecklas långsamt från immunsystemets B-celler. Den behandlas bara då den ger symtom. Symtombilden kan variera beroende på tumörinfiltration i benmärg, lymfknutor och andra organ. Tumörcellerna överproducerar ett protein som kan göra blodet trögflytande och leda till dålig cirkulation. Proteinet, den så kallade M-komponenten, kan också ge upphov till neurologiska symtom. Den vanligaste orsaken till behandling är lågt blodvärde. Sjukdomen har fått sitt namn efter den svenske läkaren Jan Waldenström.

Läs abstract till studien:

Meletios Dimopoulos med flera. Phase 3 Trial of Ibrutinib plus Rituximab in Waldenström’s Macroglobulinemia. New England Journal  of Medicine, publicerade online den 1 juni 2018. DOI: 10.1056/NEJMoa1802917

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HematologiASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev